torsdag 31 mars 2011

Choklad-cheese cake

Hipphurra idag är det Stinas födelsedag! Och inte bara det, även min awesome storasyster Sandra fyller år. Hurra! Men hon bor långt borta i huvudstaden så hon får ingen tårta idag.

Men det får Stina och därför bakade jag igår natt en maxad choklad-cheese cake. Den är lite speciell eftersom den tillagas i ett vattebad! 

Cheesecake bottnen

1 1/3 cups smulor digestive-kex
65 gram smör
1 msk kakao

Cheesecake fyllning

200 gram mörk choklad
2 1/2 cups cream cheeese
3/4 cup strösocker
1 msk majsstärkelser
3 stora ägg
3 stora äggulor
2/3 cup creme fraiche
1/2 tsk cocoa, löst i 1 msk varmt vatten

Sås
100 gram choklad
1,25 dl vispgrädde
1 tsk ljus sirap 

Värm ugnen till 175 grader
Mixa sönder digestivekexen häll i smör och kakao och mixa samman allt. Tryck ut i en form med löstagbar bottnen. Sätt in i kylen under tiden du gör fyllngen.
Smält chokladen och sätt åt sidan så den får svalna lite. 
Vispa cream cheese mjukt och tillsätt sedan socker och stärkelse och vispa samman allt.  Vispa ner äggen. Vispa sedan ner äggulorna, cream fraiche. Rör sist ner kakao utrört i vatten och den smälta chokladen.
Vispa till en slät smet. Sätt på en gryta med vatten som får koka upp.

Ta nu ut formen med bottnen ur kylen och slå in utsidan av formen med flera lager folie. Försök att täta formen helt. Detta ska skydda formen från vattenbadet. Sätt sedan formen med foliet i en större form. Fyll folieformen med cheesecake fyllningen. Fyll den större formen med vatten som du just kokat upp. Fyll med vatten havvägs upp på formen med cheesecake. Baka i ugnen i ca 1 timme. Toppen av kakan ska vara fast men hela kakan ska vara lite "whobbly".

Plocka ut kakan och ta upp den ur vattenbadet. Skala av foliet och låt kakan svalna på ett galler. Så fort den svalnat, plasta och sött in den i kylen. Låt den svalna helt innan den serveras, helt över natten.



Till chokladsåsen. Smält chokladen tillsammans med sirap och grädde. När chokladen nästan smält helt, ta av den från plattan och rör till en slät sås. Låt såsen svalna lite häll sedan över kakan. 
NOMNOMNOM!

 Stina gillar ju katter ganska mycket så hon fick skuttande vita små katter runt kakan. Inte helt  olika hennes egen katt (och Pedros bästis) Clemens.


Pacman?

1 kommentar: