tisdag 20 mars 2012

citron-cupcakes med marängfrosting


Rastlösheten när man är sjuk alltså. Förra veckan hade jag influensa så när jag äntligen kände mig frisk nog bakade jag en c-vitamin kick i form av citroncupcakes med citroncurd och marängfrosting. Väldigt friskt och syrligt som bryts av perfekt med marängens sötma. Receptet räcker till 15 stycken minicupcakes.

Citroncurd
1/4 cup strösocker
1 msk majsstärkelse
en nypa salt
1/4 cup vatten
1/4 cup+ 2 msk citronjuice
1 tsk citronzest
2äggulor
1 msk smör

Blanda socker, stärkelse och salt i en kastrull. Rör ner lite vatten och blanda tills det torra är utrört så inga klumpar bildas. Häll i resten av vattnet, citronzesten och citronjuicen. Koka upp blandningen och låt koka under omrörning med en träsked i två minuter. Vispa under tiden upp äggulorna. Häll lite av det varma citronkoket ner i äggulorna och vispa runt. Häll sedan tillbaka vispet ner i grytan med den andra citronkoket. Koka upp blandingen tills den tjocknar. Ta av curden från grytan och rör ner smöret. Häll över i en ny skål och låt svalna i rumstemperatur i 10 minuter. Plasta sedan i kontakt och sätt in i kylen för att svalna helt.

Cupcake 
125 g mjukt smör
125 g strösocker
Zest från 1 citron
2 ägg
150 gram vetemjöl
1/2 tsk bakpulver

Vispa smör och socker fluffigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en egen skål. Vispa ner citronzesten i smörsockret. Vispa sedan ner 1 ägg i taget, se till att det är väl blandat innan nästa ägg åker i. Vänd sist ner mjölblandningen. Grädde på 180 grader i 10-15 minuter. Låt svalna

Maräng
3 äggvitor
3/4 cup strösocker

Vispa äggvitorna tills mjuka toppar bildas. Häll då i sockret lite i taget och vispa på hög hastighet tills det blir en fin glansig maräng.

Ihopasättning
Ta en avsvalnad cupcake och skär ut en kon i toppen
Gröp ur lite extra med spetsen av en vass kniv så det blir en ganska djup urholkning, man vill ju ha mycket lemoncurd.
Fyll tomrummet med lemoncurd.
Spritsa eller skeda på marängen 
Bränn av marängen med en brännare eller grädda högst i ugnen på 275 grader i 3-4 minuter.

4 kommentarer:

  1. Sån jäkla lyx att din raslöshet under sjukdom resulterar i något fint! Mina bakbestyr när jag är sjuk slutar oftast i "misslyckande"!

    SvaraRadera
  2. Tack, men även om kakorna inte blir så bra kan man ju oftast trösta sig med att smeten är god!?!

    SvaraRadera