söndag 11 mars 2012

Tres leches... eller dos leches


Ända sedan jag kom hem från en långresa i Sydamerika 2008 har jag velat testa baka tres leches. Den här desserten finns överallt i sydamerika men vi fegade alltid ur och enda gången jag smakade den var från en väns tallrik. Vilket inte riktigt räknas. Tres leches är en kaka som fungerar som en svamp som suger åt sig tre olika sorter "mjölk" man häller på. Mjölkblandingen består av kondenserad mjölk, evaporerad mjölk och vispgrädde. I närbutiken jag handlade fanns det tyvärr ingen evaporerad mjölk så min kakan fick bara heta dos leches... Men trots det (eller på grund av kanske) var kakan helt fantastisk! Kanske aningen söt men precis sådär saftig och härlig som man kan tänka sig.= GOTT!


Tres leches
1 cup vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1/4 tsk salt
ägg
1 cup strösocker
1 tsk vaniljsocker
1/3 cup mjölk
1 burk evaporated milk (osötad kondenserad mjölk heter den också i vissa affärer)
1 burk sötad kondenserad mjölk
1/4 cup vispgrädde

Vispgrädde till att toppa med 

Värm ugnen till 175 grader, smöra eller klä en form som är 9x13 iches stor. 
Blanda mjöl, bakpulver, salt och vaniljsocker i en stor skål. Skira äggen.
Vispa äggulorna och 3/4 cup strösocker på hög hastighet till det blir fluffigt och ljusgult.
Blanda ner mjölken. Häll äggblandningen över mjölmixen och rör försiktigt tills allt är blandat.
Vispa äggvitorna tills mjuka toppar bildas. Häll i 1/4 cup strösocker samtidigt som du vispar på hög hastighet. Fortsätt vispa till det blir styva toppar.
Vänd sedan ner marängen ner i resten av andra smeten. Överarbeta inte. Häll smeten ner i den förberedda formen. Baka i ugnen i 35-45 minuter. Tills en testpinne kommer ut utan smulor på. Låt kakan svalna helt.

Blanda kondenserad mjölk, evaporerad mjölk och vispgrädde i en bunke. När kakan är sval, gör små hål i ytan med en gaffel. Häll sedan sakta 1-1 1/2 cup av mjölkblandningen över kakan. Försök att hälla så mycket som möjligt runt kanterna. Låt kakan sitta i mjölkblandningen i minst 30 minuter så all vätska sugs upp.
Vispa grädde med någon msk ströcker i och täck kakan. Skär i rutor och servera!

6 kommentarer:

 1. Jag vet inte om jag tror dig, fortfarande skeptisk. (Var det inte lite som slemmig hetvägg?)

  SvaraRadera
 2. Inget slemmigt och absolut inga liknelser med en blöt brödskiva (vilket jag var rädd för). Bara värsta saftigt och gött!

  SvaraRadera
 3. Mmm ser jätte saftigt ut! Älskar mjuka kakaor som är lite kladdiga trots att de inte kallar sig för kladdkakor ^^. Mmmumma!

  SvaraRadera
 4. Det där såg verkligen supergott ut! :D

  Angående reklamen här på Blogspot så vet jag inte riktigt (har aldrig bloggat på Blogspot) men om du kan ha google annonser (som jag håller med - är värdelösa) så borde du kunna lägga in koder för annonser från Tradedoubler eller Tailsweep (som ger mycket bättre ersättning än google).

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Det här var en nyhet för mig, jag sparar ditt recept =)

  Jag har en tävling på min blogg som jag tror att skulle passa dig =)
  Kom gärna förbi!

  Kram
  /Nellie

  http://sockertussen.blogspot.se/2012/03/vinn-en-whoopie-matta-macaron-matta.html

  SvaraRadera