tisdag 10 juli 2012

Namngivningstårta med en sommarinjektion


Här är en tårta som åts av gästerna på en namngivningscermoni. Gulligt värre.
Tårtan var komponerad ungefär såhär, (jag antar ni inte behöver en förklaring av hur man sätter ihop den sen utan klarar er med denna bilden)


Recepten räcker till en 20 cm tårta

Halloncurd
125 g hallonpure (hallon med 10% socker)
38 g pressad citron
50 gram hallon (helst färska)

160 g ägg
150 g strösocker (syltsocker om du vill göra den vegetarisk)

2 gelatinblad
260 g smör (kallt)

Värm hallonpuré, hallon och citron. Koka det mjukt under omrörning. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa ägg och socker fluffigt. Vispa försiktigt ner äggochsocker-fluffet ner i kastrullen med hallonen och låt koka upp under konstant omrörning, det bränner lätt i bottnen. Ha det på värmen till det tjocknar. Lägg i gelatinet och smält ner det. Ta sedan av curden av plattan och ta fram smöret. Skär smöret i kuber och med en stavmixer, mixa ner en kub i taget utan att lyfta mixern över ytan. Du vill inte få in mer luft i curden vid det är stadiet. Fuska inte utan mixa ner en kub i taget, det ska sänka temperaturen lite i taget och inte gå för fort. Plasta i kontakt och låt sedan vila i kylen i minst 6 timmar innan du använder den (görs med fördel dagen innan).
 
Flädermousse (från tidningen buffé)
2 dl creme fraiche
1 dl vispgrädde
0.5 dl koncentrerad flädersaft
zest från 1/2 citron
2 tsk gelatinpulver 

Blötlägg gelatinet i 2 msk kallt vatten. 
Värm flädersaften och smält ner gelatinet. 
Vispa grädden och vänd sedan ner creme fraiche och citronzest. Häll ner flädergelatinsaften i en tunn stråle samtidigt som du blandar. Vänd runt tills allt är blandat. låt vila i kylen i minst 3 timmar.


(STOR sats halloncurd)(Dirty icing, ett lager hallonsmörkräm för att fästa sockerpastan)

Tårtbottnar (från brodpassion.se)
300 g Ägg 
200 g socker
210 g vetemjöl
80 g smör

Smält smöret och låt det svala. Smöra och mjöla en 20 cm form. Blanda ägg och strösocker i en värmetålig bunke. Sätt över ett vattenbad och värm och vispa hela tiden med elvisp. Vispa och värm till blandningen når 57 grader.
Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa blandningen tills den har svalnat. Den ska vara superfluffig och ljus. Sikta mjölet och vänd försiktigt ner det i äggfluffet. Vänd sist ner smöret. Häll smeten i formen och baka i 30 minuter på 175 grader.


Gissa vilket klockslag det lilla barnet föddes?

 

4 kommentarer:

 1. Hej, tar du beställningar på sådana här tårtor och i vilken stad finns du i? :)

  SvaraRadera
 2. Jag bor i Malmö.
  Maila mig så kan vi se! (idauddback@hotmail.com)

  SvaraRadera
 3. Hejsan,
  Det här låter jättegott!
  Är intresserad av en tårta i den här stilen. Tar du beställningar? Vad skulle isf en sådan för 20 pers kosta? Jag behöver tårtan på lördag. Skulle du ha möjlighet till det?
  Vh
  Jenny

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Njae jag gör tårtbeställningar åt vänner mest eftersom jag inte har något företag eller bageri att baka i. Men ibland går det att lösa ändå. Men, just i helgen kommer jag vara superupptagen med att baka till och stå på vårmarknad i mittmöllan gallerian i Malmö.

   Radera