onsdag 17 oktober 2012

Ben Starrs pumpa- och morotskaka med frosting och kanderade hasselnötter


Den här kakan har jag längtat efter att få baka sen den bakades av en deltagare i Amerikanska masterchef. Den bakades av en av mina favoriter den säsongen, Ben Starr. En kul kille med tokiga kockmössor. När han bakade den här kakan dog Gordon Ramsey lite och Ben vann såklart utmaningen. Eftersom det är en så höstig tårta har jag velat vänta tills rätt årstid innan jag bakade den. Nu när regnet faller nästan varje dag sitter den helt perfekt men en kopp te och en filt i soffan. Ben Starrs pumpa- och Morotskaka med cream cheese frosting och kanderade hasselnötter

230 gram Smör
100 gram Farinsocker
310 gram strösocker
1 tsk vaniljpulver
3 Äggulor
320 gram Pumpapuré (baka pumpa i ugnen tills den är mjuk och mixa)
300 gram Rivna morötter
6 Äggvitor (plus 2 msk strösocker)
1/2 msk vit vinäger
355 gram Vetemjöl

4 tsk bakpulver
1 tsk Bikarbonat
1 msk Kardemumma
2 msk Kanel
1 msk Ingefära
1/4 msk Muskot
1/4 msk Nejlika
1 nypa salt

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör mjukt, ljus och fluffigt. Tillsätt strösocker och farinsocker och vispa i 5 minuter. Vispa långsamt ner äggulorna och vispa på medelhastighet i 3 minuter. Vispa ner pumpapurén. Vänd sen ner den rivna moroten. 

I en annan skål, blanda alla mjöl, bikarbonat, bakpulver, salt och kryddorna. Sikta samman.
Vänd ner mjölblandningen i den andra smeten. 

Vispa upp äggvitorna i en torr ren skål på max hastighet. När de skiftar från gult till vitt, häll ner vinägern och 2 msk strösocker. Skifta till låg hastighet och vispa tills styva toppas bildas. När du ser första toppen, stäng av vispen. Vänd sedan ner äggviteskummet i den andra smeten 1/3 i taget. 

Ta fram 3 formar ca 22 cm i diameter och smöra de först, klä sedan in de i papper, smöra pappret och sist, mjöla formen. Jag vet det verkar lite over kill men gör du så kommer INGET att fastna. Alltså värt. Dela smeten jämnt i formarna. och baka sedan i ugnen i ca 35 minuter. testa med en sticka om de är klara. När jag gjorde tårtan halverade jag receptet och gjorde två stycken 15 cm bottnar. Det går att regler lite hur man vill men tänk på att ändra ugnstiden där efter.Låt kakan vila i formen 20 minuter efter du tagit ut den, ta sedan av formen och låt den svalna upp och ner på ett galler. Sätt sedan ev in den i frysen för att ytterligare stabilisera kakan innan den ska frostas. 

Frosting
230 gram smör, mjukt
450 gram cream cheese 
500-800 gram florsocker (beroende på önskad sötma och konsistens)
1-2 tsk vaniljsocker

Vispa smör och cream cheese mjuk och fluffigt. Vispa ner vaniljen. Tillsätt lite florsocker i taget till önskad sötma och konsistens uppnås. Låt vila i kylen tills kakan svalnat.

Kanderade hasselnötter
2 dl Hasselnötter, grovt hackade
2 msk smör
1 tsk vatten
1 tsk kanel
1/4 tsk nejlika
1/4 tsk muskot
1/4 tsk salt
1,25 dl farinsocker

Smöra ett bakplåtspapper. Blanda allt utom hasselnötter i en kastrull och koka upp under omrörning. koka i ca 4 minuter. Rör sedan ner hasselnötterna och se till att alla är täckta av den sega bruna geggan.Häll ut på bakplåtspappret och låt svalna fullständigt. 
Lägg bräcket i dubbla plastpåsar och slå sönder med en kavel. Krossa inte tills det är pulver, utan tänk att bitarna ska vara stora som 1/3 hasselnöt. typ. Ihopasättning
Ta ut bottnarna ur frysen och dela på de och jämna till de så alla delar är platta och lika tjocka. Jag gjorde halva redeptet ovan och fick en tårta med två bottnar = 4 våningar. Efter du delat bottnarna, lägg ett jämnt lager med frosting mellan varje lager. Det blir enklare om du bygger tårtan i en tårtring alt i formen som du bakade kakan i. Ställ sedan in kakan i kylen och låt den sätta sig i någon timma eller två. Ta sedan ut den, ta bort tårtringen och frosta kakan hela vägen runt. Täck sedan hela kakan med de kanderade nötterna. Servera!

Och ja det var inte bara Gordon Ramsey som dog lite av den här kakan utan även jag. Nästa gång du funderar på att gör en vanlig (tråkig) morotskaka- gör den här istället och imponera ihjäl dig själv och alla du bjuder kakan på. 


3 kommentarer:

 1. Jag dog med, den var galet god!

  SvaraRadera
 2. Bakade den här i helgen! Sjukt god och uppskattad på vår inflyttningsfest :)

  SvaraRadera
 3. Den ser väldigt god ut, men väldigt komplicerad att göra =)

  Jag länkade till dig ifrån mitt nystartade bakforum. Gå gärna in där och ställ frågor, svara på frågor eller gör reklam för din blogg.

  Ha en bra dag!

  SvaraRadera