onsdag 3 oktober 2012

Alfajores!


Jag har precis haft 30 sockerfria dagar och har nu letat mig tillbaka till köket och bakredskapen. Innan jag började dessa 30 dagarna fick jag en burk med dulce de leche. Alltså inte en burk kondenserad mjölk utan en riktig dulce de leche från Argentina. Det är ett litet nystartat företag i Lund som ska börja importera dulce de leche till sverige. Yum! Så slipper vi stå och koka kondenserad mjölk, utan kan köpa färdig (fast det tar nog iofs lika lång tid att koka själv som att få den hemskickad). Och det är ju inte riktigt samma smak. Riktig dulce de leche är mindre puddinglik och mindre sockrig. Godare, fast fortfarande galet söt. Jag fick i alla fall en burk av de för att testa och nu har den här bruken stått och stirrat på mig varje gång jag öppnat kylskåpet. Igår var äntligen mina sockerfria dagar över och för att fira detta bestämde jag mig för att baka en sydamerikansk klassisker, alfajores.


Alfajores är en kaka bestående av två shortbreads med dulce de leche emellan. En sjukt god småkaka helt enkelt. Man kan också rulla sidorna i kokos eller doppa kakan i choklad om man vill.

Alfajores, (försök två)
115 gram smör, rumstemp
1/2 cup strösocker
2 msk cognac (har du inte det hemma, tillsätt mjök)
4 äggulor
1 tsk vaniljsocker
1 tsk citron zest
1 cup mjöl
1 cup majsstärkelse
en nypa salt
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
ev 1 cup kokos

Vispa smör och socker fluffigt. Rör sedan ner 1 äggula i taget. Tillsätt mjölk/cognac och rör. 
Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt till smörblandningen.
Arbeta samman med händerna tills det blir en deg. Tillsätt inte något extra mjöl.
Plats och kyl i 1-2 timmar.
Sätt ugnen på 175 grader. Mjöla en bordsyta och kavla ut din deg tills den är ca 0.75 cm tjock. Stansa ut små cirklar, och lägg på en bakplåtspappersklädd plåt. Baka i 12-15 minuter. De ska bli gyllenbruna på kanterna. Låt kakorna svalna och para ihop de två och två. Fyll de sedan med dulce de leche emellan och rulla kanterna ev i kokos.Om du vill kan man också pudra de lite med florsocker.

  
Är du mer nyfiken på Pampas Deli (som gav mig bruken) så tror jag deras hemsida öppnar om en vecka eller så, och då trooor jag man ska kunna beställa dulce de leche direkt från deras hemsida

1 kommentar:

  1. Hej Ida och tack för ditt inlägg!
    Du kommer med intressanta synpunkter och dina alfajores ser fantastiskt goda ut!
    Det stämmer att vår hemsida/webshop lanseras om en vecka. Vi jobbar även för fullt med att övertyga mataffärer om dulce de leches storhet. Den som vill träffa oss och provsmaka är välkommen till ICA Tuna i Lund den 25/10 eller Mästerlivs på Gamla Väster i Malmö den 26/10. Hoppas vi ses där! Annars finns vi på facebook och twitter. Vill även passa på att nämna att vi brinner för socialt entreprenörskap. Denna passion uttrycks i form av vårt samarbete med Hungerprojektet och vår gemensamma kamp mot kronisk hunger, i främst norra Argentina.Tack igen!
    Mvh Oscar Tegedal / Pampas Deli

    SvaraRadera