onsdag 23 februari 2011

Hallongrotta deluxe

Igår blev jag påmind om att jag fått en hel del choklad från Schweiz för ganska många veckor sedan. En av sorterna var en hallonchoklad och med inspiration av den fixade jag till en nyare variant av klassikern hallongrottor idag. Och det är ju inte bara hallongrottorna som fått ny design idag utan även hela bloggen har blivit omgjord. Enjoy.

Jag gjorde shortbread fast eftersom jag inte hade florsocker hemma gjorde jag det på strösocker. Så har du florsocker så byt ut strösockret mot det, kakan blir lite fluffigare då.
Mixa 225 gram smör mjukt, mixa ner 0,5 cup strösocker och 1 tsk vaniljsocker. Sist, mixa ner 2 cup vetemjöl. Jag brukar blanda i vetemjölet med händerna för att se till att allt verkligen blir blandat. Plasta sedan degen och låt den vila i kylen i en timme.
Undertiden kan man fixa hallonen. Koka ca 150 gram hallon med ca 3 msk strösocker (dosera efter egen smak). Reducera tills mycket av vattnet försvunnit. Jag fuskade lite och hällde på lite potatismjöl. Det blir lite tjockare då så slipper man reducera så länge. Låt svalna. Hacka sedan 100 gram hallonchoklad och rör ner i hallonen.
Jag ÄLSKAR hallon

Ta ut degen från kylen. Kavla den tills den är knappt 1 cm tjock. Mer 0.75 cm. Tryck sedan ut blommor, eller någon annan form. Tryck hälften med ett hål i mitten och hälften "hela". Lägg sedan en hel och pensla lätt med äggvita. Klistra sedan dit den andra degblomman som är hål i. Upprepa på alla. Klicka sedan ner lite hallon-choklad-röra i alla hålen. 


Baka på 175 grader i ca 15 minuter. Tills de är gyllenbruna på kanterna. 
Jag satte den ena plåtens kakor på pinne. Det blir ju så mycket festligare då. Och så får man en rabatt av hallongrottor.

1 kommentar: