torsdag 24 november 2011

Glutenfri clementinkaka


Jag vet att jag är en very bad blogger men jag har varit för sjuk och för trött för att blogga. Så det så.
Nu till vad jag baka igår.
Det är fortfarande glutenfritt och nu ville jag testa göra en mandel och clementin-kaka. Men egentligen kan man välja att smaksätta den med vad som helst. 


För kakan:
Blanda 3 dl glutenfri mjölmix, 40 gram mandelmjöl,1 msk Xantham gum (finns t ex på Astrid och Aporna i Malmö), 2,5 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 1 tsk bakpulver och zest från 3 clementiner.  I en kastrull, smält 150 gram smör och blanda sedan ner 1 dl mjölk och 1 ägg. Pressa sedan ner juicen från de 3 clementinerna.  Blanda de torra ingredienserna med de blöta och rör tills allt är väl blandat. Häll sedan ner smeten i en smord rund form. Grädda på 175 grader i ca 40 minuter.

Egentligen är den ännu godare om man gör en clementinglasyr med florsocker och clementinjuice men mitt florsocker var slut så tyvärr fick min kaka inte det. Men den du bakar kan ju få lite glasyr.

3 kommentarer:

 1. Trevligt att hitta ännu en bloggare som bakar glutenfritt! Jag har raskt adderat dig till favoriterna. Eftersom jag själv bakar nästan uteslutande glutenfritt kanske du kan hitta något som passar dig också. Ha det bra!

  SvaraRadera
 2. hmm intressant, men menar du nektariner? blir fundersam när du skriver zest och att man ska pressa saften ur dem(hur gör men det ur nektariner?)...det är inte clementiner du menar?
  belle

  SvaraRadera
 3. Oj, jo clementiner ska det såklart vara! De är lite svåra att riva av skalet på men det går om man är försiktigt!

  SvaraRadera