lördag 3 december 2011

Regnbågstårta åt syster

Min (ena) fantastiska syster fyllde år i veckan som gick och eftersom hon gör mig så glad ville jag ge henne en tårta lika fylld av färg som hon.

Tårtan fylldes med hallonsylt, lemoncurd och ingefärasylt.

Receptet för tårtbottnen 
Tårtbotten

3 cups strösocker
170 g smör, rumstempererat
5,25 cup mjöl
4,5 tsk bakpulver
2,25 cup isvatten
2 tsk vaniljpulver
6 äggvitor, hårt vispade
Karamellfärg i sex färger

Vispa smör och socker tills det vitt och fluffigt. Blanda mjöl med bakpulver och vaniljpulver i en egen bunke. Varva sedan ner mjöl och isvatten ner i smörsmeten. Vänd sist ner de vispade äggvitorna. Rör inte för mycket efter att äggvitorna blandats ner. Dela upp smeten i 6 skålar. Det ska bli ungefär 1,5 cup smet i varje skål. Färga en skål med smet i rött, en i gul, en i lila, en i blått, en i grönt och en i orange. Häll i en 20 cm form och baka på 175 grader i ca 20 minuter. En botten i taget. Det tar ett tag men värt varenda minut när det är färdigt! När alla bottnar är färdiga och har svalnat, sätt ihop de med sylt mellan lagerna. Jag gjorde två lager med hallon sylt, två med lemon curd och ett med ingefärasylt. Sedan lät jag tårtan stå ihopsatt fast utan frosting i kylen ett tag för att den ska "sätta sig"


Frostingen hittade jag hos callmecupcake.se och den är alldeles fantastisk! Innan har jag alltid sagt att jag inte tycker om marshmellow frosing för det är lite äggigt och för luftigt men jag tar tillbaka allt. Den här marängfrostingen är kompakt fast luftig på samma gång och seg och alldeles underbar.


5 stycken äggvitor
200 gram strösocker
1 tsk vaniljextrakt

Häll äggvitor och socker i en värmetålig skål och sätt över ett vatten bad och vispa för hand med en ballongvisp tills marängen når 65 grader. Det tar ett tag och armen kommer börja värka efter ett tag men fortsätt vispa. När marängen når 65 grader, (inte mer!) ta bort den från värmen direkt och fortsätt vispa fast nu med en elvisp eller med en köksassistent. Vispa tills marängen svalnat helt, det tar 7-10 minuter. Frosta sedan din tårta och njut av fluffigheten!

3 kommentarer:

  1. Fantástico blog. Voy a probar algunas de tus recetas. Volveré! Saludos.

    SvaraRadera
  2. herrejävlar vad du kan Ida!

    SvaraRadera