söndag 4 mars 2012

En tårta att dö för


Världens bästa människa som råkar vara min sambo fyller år och hade önskat sig en tårta innehållande choklad, jordnötssmör och sylt. Inte mig emot. Den här tårtan är att dö för och en liten bit mättar även den omättbara som aldrig tycker något kan bli för mäktigt (läs mig).

Chokladtårta med jordnötssmör, sylt och chokladganachetopping

Chokladbotten
2 cup Vetemjöl
2 1/2 cups Strösocker
3/4 cup Kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
1 cup matolja
1 cup gräddfil
1 1/2 cups vatten
2 msk vit vinäger
1 tsk vaniljsocker
2 ägg

Värm ugnen till 175 grader. Smör och mjöla 3 stycken 20 cm formar. 
Sikta samman mjöl, socker, kakao, bikarbonat och salt i en stor skål. Blanda väl. Vispa ner gräddfil och olja.  Häll ner vattnet och rör runt. Blanda sedan ner vinäger och vaniljsocker. Vispa sist ner äggen och blanda väl. Dela upp smeten i de tre bakformarna.
Baka i ugnen i 35-40 minuter, tills en provsticka kommer ut torr. Låt de svalna i formarna på ett galler tills de är helt svala.


Fyllning; Jordnötssmörsfrosting och Hallonsylt
280 gram cream cheese, rumstemperarat
115 gram smör, rumstempererat
5 cups florsocker
1 cup smooth jordnötssmör
1 burk hallonsylt

I en stor skål, vispa jordnötssmör, cream cheese och smör tills det blir fluffigt. Vispa sedan sakta ner florsockret. Vispa i 3-4 minuter så det blir luftigt och fint. Låt stå i rumstemperatur tills du använder den, det är enklare att breda på den när den är mjuk.

När chokladbottnarna svalnat helt, Ta den första bottnen och bred på 1/3 av jordnötssmörsfrostingen. På jordnötssmörsfrostingen, bred sedan på några matskedar hallonsylt. Var inte blygsam med sylten. Lägg sedan på en till chokladbotten och gör likadant som på första lagret, först jordnötssmörsfrostingen och sen sylt. Lägg sedan på den sista chokladbottnen. Använd sedan den resterande tredjedelen av jordnötssmörsfrostingen till att täcka tårtan helt. Bottnarna är ganska smulig så om man vill kan man efter man har satt ihop tårtan men inte kletat på jordnötssmörsfrostingen runt om, sätta in tårtan i frysen i 30 minuter så håller den ihop lite bättre. 

Chokladganchetopping
225 gram 65%-ig choklad
3 msk jordnötssmör
2 msk ljus sirap
1/4 cup vispgrädde
1/4 cup mjölk

Smält choklad, sirap och jordnötssmör över ett vattenbad. När allt är sammansmält. Häll i grädden och mjölken och rör runt. Häll över tårtan direkt.

Serveringsförslag - till exempel till frukost med skumpa till. Efter att du först tryckt en massa pannkakor. Sockerkicken kan ge oväntade effekter. Som till exempel spontanresor till Göteborg. Men det är ju bara trevligt.





12 kommentarer:

  1. åhhh såg verkligen jättegott ut :)

    SvaraRadera
  2. Åhåhåå!! De bästa smakerna kombinerade i en tårta! Den ser underbar ut!

    SvaraRadera
  3. så sinnessjukt jävla godjävel! var den

    SvaraRadera
  4. Vilken perfekt tårta, allt det goda! Chokladganachen ser hur kladdig och god ut som helst!

    SvaraRadera
  5. Hur mycke är en cup?

    SvaraRadera
  6. 1 cup är 2,4 dl. kolla uppe i flikarna så finns det en översättningstabell.

    SvaraRadera
  7. Är det verkligen 5 cups florsocker, dvs 12 dl? Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. jag vet det låter mycket men ja. men jag brukar ta i en cup i taget och smaka av och känna konsistensen och sen vispa ner vad som känns lagom.

      Radera