söndag 18 mars 2012

Fyllda vaniljbullar


Idag fyller Stinas pojkvän och min vän Niki år och därför bakade jag hans favoritbakverk, vaniljbullar eller Parisare som han kallar det, och gick dit på födelsedagsfika.  
(Z okazji urodzin= grattis på födelsedagen på polska)

Bullar
50 gram jäst (för söta degar)
1 tsk stötta Kardemummakärnor
175 gram smör
5 dl mjölk
1,5 dl socker
1 tsk salt
ca 1,5 l vetemjöl special
20 gram smält smör
socker till dekor

Fyllning
ca 3 dl fast vaniljkräm 

Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader.
Smula i jästen i en bunke och tillsätt kardemumma.
Lös jästen med mjölkblandningen. Rör ner salt, socker. Tillsätt mjölet under knådning, se upp så du inte får för mycket mjöl! Arbeta ihop till en smidig deg.
Knåda i 10-12 minuter med matberedare/ degblandare. Låt degen jäsa till dubbel storlek i bunken, cirka 30 minuter.
Ta upp degen på bakbord och dela i 45 bitar. Rulla till bullar.
Låt nu bullarna jäsa till dubbel storlek, cirka 50-60 minuter. Det är väldigt svårt att säga precis hur länge bullarna ska jäsa - det beror på en mängd saker. Men många jäser bullarna för kort stund och får då torra och kompakta bullar. Låt storleken på bullarna avgöra - de ska minst ha dubblat sin volym.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen på 225 grader i cirka 10 minuter. Låt svalna på galler. Fyll en spritspåse med fyllning och sätt på en tunn  spetsig tyll. Fyll bullarna underifrån med spritsen
Pensla bullarna med smält smör och vänd dem i strösocker så de får en fin yta.



Min vaniljkräm fick en liten rosa ton, vilket inte riktigt var meningen men så blir det ibland när man inte håller reda på var en färger står...


Vimplarna gjorde jag av grillpinnar som jag knipsade av och själva flaggan är frysetiketter som jag vek över pinnen så de klistrade ihop sig. Sen är det bara klippa till vimplar och dekorera

3 kommentarer:

  1. Vilka fina bullar! Kul med flaggor i sådär, blir lite mer kalaskänsla då. Trevlig helg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja och de är superenkla att göra, bara att använda vanliga frysetiketter. går säkert göra roligare om man hittar andra klisterlappar med färg eller olika mönster

      Radera
  2. Åhh en av mina favoriter! (helst frysta) De ser asgoda ut, lite finare än Fridas! Haha.
    /Johanna.

    SvaraRadera