lördag 12 januari 2013

Brulee succé


 Igår gjorde jag för första gången creme brulee. Det blev succé. (Såklart.)

Till 6 små formar, á ca 1 1/2 dl
6 äggulor
1 dl strösocker
1 dl mjölk
1 vaniljstång
6 dl vispgrädde

Sätt ugnen på 125 gram. Blanda, mjölk, grädde och hälften av mjölken. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner fröna och stången i mjölken. Koka upp under omrörning.  Ta av plattan och plocka ur vaniljstången.
Vispa upp äggulor och resten av sockret tills det blir vitt och fluffigt. Vispa ner gräddblandningen ner i äggulorna. Häll upp blandningen i formar. Gör ett vattenbad till formarna i en långpanna (fyll med hett vatten till hälften av formens höjd) och sätt ner formarna. Har du en varmluftsugn kan du använda varmluften och skippa vattenbadet. Sätt in formarna i ugnen och grädda i ca 1 1/2 h. Puddingen ska bli fast och inte dallra för mycket i mitten.
Ta sedan ut formarna ur kylen och låt formarna svalna 15 minuter i rumstemperatur. Kyl sedan i kylen. Fram till hit går det att förbereda långt innan men det som göras efter ska göras precis innan servering.

Ta 1/2 dl strösocker och 1/2 dl farinsocker och blanda. Häll sockret över puddingen och vänd sedan formarna upp och ner så överflödigt socker faller av. Använd sedan en brännare och bränn sockret så det smälter men inte bränns så det blir en karamelliserad yta. 

Vi hade lite tinade jordgubbar till men det går bra att äta utan också. Eller med något annat bär eller frukt. 
Det var svingott och eftersom jag nu har en brännare (tack för den julklappen, tomten) kommer jag definitivt göra om det här. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar