tisdag 12 februari 2013

Öltårta med choklad, dulce de leche och vaniljsmörkräm


 
  
Idag fyller Jessica år och det firades i lördags med den här tårtan. Jessica gillar nämligen öl, jag gillar Jessica och att baka med öl så valet av tårta var ganska självklart. Och visst låter det ganska bra med en tårta som innehåller choklad, en hel flaska stout, dulce de leche och schweizisk vaniljsmörkräm. NAM!

 
Öl och chokladtårta
33 cl  Stout  (tex Svart här nedan på bilden)
340 gram osaltat smör, skuret i mindre kuber
1 cup kakao
3 cups vetemjöl
3 cups strösocker
2 1/4 tsk bakpulver
1 tsksalt
3 stora ägg
2/3 cup filmjölk eller yoghurt


Smöra 3 st 20 cm formar, klä de med bakplåtspapper och smöra utanpå bakplåtspappret. Har man inte 3 st 20 cm formar går det klart bra att göra en i taget. Förvara då smeten i kylen emellan. 
Blanda öl och smör i en stor kastrull och smält på medelvärme. Rör då och då. Ta av plattan när smöret är smält och sikta ner kakao. Häll i en skål och låt svalna. Sikta samman resten av de torra ingredienserna. Vispa snabbt samman ägg och filmjölk. Vispa samtidigt som du försiktigt häller ner kakao/öl-smöret. Vänd sedan ner de torra ingredienserna lite i taget. Använder du en köksmaskin, använd flatblandaren och häll ner lite i taget.  Häll 1/3 av smeten i varje form och grädda på 75 grader i 35 minuter. Ta ut och låt svalna helt. 

1 burk dulce de leche till att fylla tårtan

Swiss merengue buttercream
5 äggvitor
2.75 dl strösocker
1 vaniljstång
375 gram smör, rumstempererat (viktigt!)


Skåra och skrapa ur vaniljstången. Blanda äggvitor, socker och urskrapet från vaniljstången i en värmetålig bunke och sätt den över ett vattenbad. Vispa konstant på medelhastighet tills marängen blir 65-70 grader. Ta av bunken från vattenbadet och fortsätt vispa tills marängen svalnar och blir fast. Det tar ca 10 minuter så det är smidigt att göra det i en köksmaskin om man har det. Fortsätt sedan vispa och klicka i ca 2-3 msk smör i taget ner i marängen. Fortsätt tills allt smör är nervispat. Blir det klumpar är de bara att fortsätta vispa tills det är en jämn smet. Är det första gången man gör en sån här smörkräm finns det en bra detaljerad beskrivning här.


Sen är det bara att sätta ihop tårta. Börja med att jämna till tårtbottnarna genom att skära av den rundade toppen som blir på dom (ät det som blir över eller spara i frysen så kan du göra cakepops en annan gång.). Smeta sedan på hälften av dulce de leche:n på en av tårtbottnarna. Kleta sen på ca 1.5 dl smörkräm. Lägg på nästa bottnen, upprepa samma fyllning med resten av dulce de leche:n och mer smörkräm. Lägg på sista tårtbottnen och låt sedan hela tårtan vila i kylen ett par timmar. Vill då få en rakare tårta som inte riskerar att svaja kan du använda en tårtring eller använda kragen från springformen att stibilisera tårtan med. Låt smörkrämen stå i rumstemperatur om du inte ska göra klart tårtan nästa dag eller så. det är viktigt att den är mjuk så du enkelt kan bre på den runt sen.  Ta ut tårtan och gör en s.k. crumb coat eller dirty icing. Det innebär att man gör ett tunt lagen smörkräm där man "fäster" alla smulor på tårtan. Ställ in tårtan ytterligare 20 minuter i kylen. Ta sedan ut tårtan och täck med resterande smörkräm. Spritsa och spatla hur du vill. Jag färgade min smörkräm med röd pastafärg. Toppen lämnade jag helt ofärgad men sen tog jag i lite mer färg ju längre ner på tårtan jag kom så att den skulle få som en skiftande röd färg. 


 

1 kommentar:

  1. Jag gillar inte öl, men den här tårtan lät fasiken inte dum ändå ;)

    SvaraRadera