onsdag 20 februari 2013

Ölmousse


Jag tycker chokladmousse kan vara så sjukt gott men också riktigt tråkigt och platt. Som när man får pulverchokladmousse på restauranger. pinsamt.  
Den här moussen däremot hamnar i kategorin sjukt gott. Men ha inte för stora portioner, den är mäkta mäktig. Chokladmousse med öl. Ja, det kanske inte är jätteförvånande. Öl och jag, vi går bra ihop. 

Chokladmousse med öl (stout)
8 portioner
225 gram mörk choklad (60-70%)
115 gram smör
1/4 cup florsocker
1 flaska stout (jag använde Innis & Gunn Irish Whiskey Cask)

3 stora ägg, uppdelade i äggvitor och äggulor
1 cup vispgrädde

Blanda choklad, smör och socker i en skål och sätt över en kastrull med sjudande vatten. Rör och smält över vattenbadet. Koka ner ölet till du får 1,5 dl och blanda ner det i chokladsmöret. Ta av blandningen och låt den svalna. Vispa grädden tills mjuka toppas bildas. Vänd ner grädden i chokladsmeten. Vispa upp äggvitorna och vänd sedan ner i resten av smeten. Häll upp i formar och låt stelna i kylen i minst 2 timmar men helst över natten.
Servera med grädde.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar