måndag 28 februari 2011

-

Ibland är livet bara jävla skit och då kan man tröstäta kakor som de här. Det hjälper lite.


Tagalongs (receptet är stulet från cake spy)

225 gram mjukt smör
0.5 cup strösocker
2 cups Vetemjöl siktat
0.5 tsk salt
1 tsk vaniljsocker
2 msk vispgrädde

1.5 cup Jordnötssmör, slätt
0.5 cup florsocker
1 tsk vaniljsocker
350 gram Choklad Halvmörk

Vispa smör och socker fluffigt. Sikta ihop mjöl, salt och vaniljsocker. Blanda ner mjölblandingen i 3 omgångar ner i smöret. Se till att skrapa sidorna på bunken noga så du får med allt. Häll sedan i vispgrädden och forma till en deg. Plasta degen och låt den vila i kylen 2-3 timmar.

Ta sedan ut degen och nyp av bollar. De ska vara ungefär 2.5 cm i diameter. Rulla till bollar och tryck sedan till de lite. De ska helst inte spricka när man trycker till de.  Grädde sedan på 175 grader i 10-12 minuter. De ska precis vara gyllenbruna på kanten. Låt svalna en liten stund. När de fortfarande är varma och mjuka (efter ca 5 minuter), gör en liten fördjupning i varje kaka med tummen eller med baksidan av en liten sked. Låt de sedan svalna helt.

Smält jordnötssmöret på låg värme och vispa ner florsockret och vaniljen. Sätt åt sidan och låt svalna lite. När det svalnat och tjockat till sig lite klicka i jordnötssmör i varje fördjupning på kakorna.
Smält sedan chokladen över ett vattenbad. För att göra det lättare att täcka kakorna med choklad; sätt en kaka på en gaffel och skeda över choklad tills den är helt täckt.


Låt överflödig choklad rinna av innan du sätter ner de på ett bakplåtspapper. Låt sedan stelna. Och sen ÄT!


3 kommentarer:

  1. Japp, mumsigt värre. Du gör så roliga kakor!
    Tror du man kan ha i sylt istället för jordnötssmör? Det borde väl funka? Om man ändå ska täcka dom med choklad sen :)

    SvaraRadera
  2. Ja jag tror absolut man kan ha sylt. Eller någon slags caramel. Eller vad som helst. Testa!

    SvaraRadera