söndag 13 februari 2011

Pirogsöndag

Här kommer bästa bakuppfinningen på en bra stund; mini jordnötssmör/choklad-piroger. 
NAMNAMNAM!


Som pirogdeg använde jag receptet som finns för vaniljhjärtan i sju sorters kakor.
Blanda 1 dl potatismjöl, 4 dl vetemjöl och 1 dl strösocker. Nyp sedan ner 200 gram smör tills det är finfördelat och knåda snabbt till en deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter.
Ta sedan en burk av ditt favorit-jordnötssmör. Jag valde ett utan bitar för att undvika att nötterna tar hål på den ganska ömtåliga degen. Sen använde jag mig av chokladknappar istället för att hacka choklad mest för att jag var lat. Men det går lika bra att hacka ner choklad i lagom bitar och stoppa i jordnötssmöret. Jag använde 1 burk jordnötssmör till 100 gram choklad.
Kavla sedan ut degen och tryck ut runda ringar med en form.


Klicka sedan på en klick av jordnötssmörchoklad-smeten och vik degen på mitten så den får formen av en pirog. Nagga sedan kanterna med en gaffel.


Hur mycket fyllnings som behövs är relativt till hur stora deg-cirklar man gör. Tänk på att inte ha för mycket fyllning, då går de bara sönder. Så som den här ovanför.
Baka i ugnen tills de börjar bli gyllenbruna på kanterna. Jag hade inne mina i 11 minuter på 175 grader.
Undvik lägga pirogerna på golvet om du inte tänkt bjuda katten.

2 kommentarer: