tisdag 8 februari 2011

Semlor for dummies

Nu såhär en månad innan semledagen tänkte jag att det var dags att börja öva och prova lite olika semlerecept så att den perfekta semlan kan uppnås fettisdagen till ära. Semlor är för övrigt något jag gillar mycket. De är pampiga liksom. Bara sitter där och ber inte om ursäkt för sig själv.  Mer - BAM! här är jag!


Alla recept jag hittat vill visst att man ska köra sin vetedeg i hushållsmaskinen i minst 10 minuter. Om man inte har en hushållsmaskin då? Vad gör man då? Det frågade jag Sebastién när jag var på kurs för några veckor sedan. Har för mig att han sa något om att slå degen. Jag letade lite på youtube och hittade det här och testade sedan själv.


Det låter som man slår sönder något stort men också ganska roligt så jag körde på i kanske 10 minuter. 
Jag använde mig av detta receptet;

50 gram jäst (för söta degar)
175 gram smör
5 dl ekologisk mjölk
2 dl socker
1 tsk kardemummakärnor
1 tsk salt
ca 1,5 l ekologiskt vetemjöl spceial

Smula ner jäst i en bunke. Stöt kardemumman i en mortel och häll på jästen
Smält smöret och häll på mjölken. Värm till 37 grader och häll på jästen. Rör ut jästen i degspadet.

Blanda ner socker och salt. Häll sedan på mjöl och knåda tills degen får en fats form så du kan ta ut den ur bunken. Du ska inte kunna ta i den utan att bli kladdig. Mjöla bordet lite och knåda degen på bordet. Knåda knåda knåda. och knåda lite till. Du kommer behöva tillsätta lite mjöl undertiden men du kommer också märka att ju mer du knådar desto mindre kladdig blir degen. Detta är av just knådandet. Vill du testa slå degen så kolla in videon ovan och banka degen några minuter också.

Här flyger min deg förbi

Jäs sedan degen i 30 minuter till dubbel storlek.
Jag ville inte ha så stora semlor så jag delade min deg sedan i 4 delar som jag sedan delade i 10 bitar var, alltså fick jag 40 semlebullar. Har du en våg och vill vara petig ska du sikta på 40-45 gram per bulle. Sedan får bullarna jäsa en gång till i ca 1 timme, det viktiga är att storleken dubblats.

 Kika under bakduken efter en knapp timme och se om det hänt något.

Bullarna penslas lätt med ägg innan de åker in i ugnen i 8 minuter på 225 grader.

 Bullarna från plåt nummer 1 och 2. Vilken tror ni jag var nöjdast med?

Efter bullarna kommit ut och fått svalna är det dags att fixa fyllningen.
Det här räcker ungefär till 8 små semlor.
100g Mandelmassa
3 msk Vispgrädde
1 tsk Vaniljsocker
Inkråmet från semlebullarna (tas enklast bort med en gaffel)

Mixa ihop alltihopa och lägg sedan in i hålrummet i semlan.
Vispa grädde och spritsa/klicka på och pudra på florsocker på toppen.
Jag hade helt slut på florsocker men hade lite pärlemopuder hemma så mina semlor blev lyxiga med med ett fint skimmer på sig.


4 kommentarer:

  1. Så kul det ser ut när din deg flyger förbi :-), vill man få ut lite aggressioner någon dag när man är på dåligt humör skall man nog ta och baka lite bullar och slå sin deg :-)

    SvaraRadera
  2. Ja eller jobba upp nya biceps. Sjukt jobbigt att vara bagare

    SvaraRadera
  3. fan vad professionell du har blivit Ida!
    Om ändå folk visste vilket hårt arbete och mycket kärlek det är i bakverk alltså. härligt! snygg bagare med i videon, du får pluspoäng för det av mig.

    ses snart hoppas jag.
    /Frida

    SvaraRadera