tisdag 5 april 2011

Samoas

Den här kakan har jag velat baka i en evighet. Eller ja, i alla fall i kanske 3 veckor. Det är ytterligare en girl-scout-kaka. Det fantastiska med denna är att det är shortbread-bas, med kokos och kola toppig och en bottnen som är doppad med choklad= maxad blandning!!. Samoas är, tillsammans med thin mints, den populäraste girl-scout-kakan. Så testa genast!


Samoas! (blir 3,5-4 dussin)
225 gram smö, mjukt
1/2 cup socker
2 cups Vetemjöl
1/4 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
1/4 tsk vaniljpulver
upp till 2 msk mjölk

Värm ugnen till 175 grader.
I en stor skål; mixa smör och socker. Sikta ner mjöl, bakpulver och salt och vispa på låg hastighet. Tillsätt mjölk tills degen håller ihop. den ska inte bli kletig. Blir den det kan man tillsätta lite mjöl. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Helst såna med non-stick om du har det.
Kavla degen till ca 0.7 cm i tjocklek. Leta sedan reda på pepparkaksformarna och ta den som är en ring med ett hål i, tryck sedan ut ringar av degen. 


Har du inte den ta en cirkel och skär sedan ut mindre hål i cirklarna med en kniv. 
Baka i ugnen i 10-12 minuter. De ska vara gyllenbruna på kanterna när de är klara. Låt svalna en stund på plåten och sedan på ett galler. kakorna ska vara helt kalla innan du kan göra nästa steg.

Topping 
6 dl kokos
340 gram sega goda kolor, jag använde hemkola original
1/4 tsk salt
3 msk mjölk
250 gram mörk choklad

Skala av pappret av karamellerna och lätt de i en microsäker bunke och häll i mjölken och saltet. Smält i micron på högsta värmen i 3-4 minuter. Öppna och rör då och då. När de är smält, vänd ner kokosen. Toppa sedan alla kakorna med blandningen. Detta är lite pilligt men värt besväret, jag lovar! Om karamellen börjar stelna kan man köra den i micron lite igen så blir den mjuk. 
Under tiden toppingen stelnar, smält chokladen i micron. Doppa sedan basen på varje kaka i choklad. 


Jag valde att låta de stela upp och ner och sedan när kakorna stelnat vänder man på de och  ringlar den resterande chokladen över kola/kokos-toppingen. Låt allt svalna och stelna. Sen är det bara att vräka i sig.

Enda misstaget jag gjorde var att jag bara gjorde halv sats.

4 kommentarer:

 1. Det där ser ju bara så gott ut :-)

  SvaraRadera
 2. Det ser ut som en kaka för mig!

  SvaraRadera
 3. oh, tack för tipset. Det här vill jag baka i Påsk! :)

  SvaraRadera
 4. Varsegod, du kommer inte ångra dig

  SvaraRadera