onsdag 4 juli 2012

Mandel och körsbärstarteletter


De här pajerna är verkligen galet goda, de bara smälter i munnen. Ät med lättvispad grädde eller vaniljglass.
 

Pajdeg
175 g Smör
1 1/2 cup vetemjöl
1 msk majsstärkelser
2 msk florsocker
2 msk kallt vatten
1 äggula

Fyllning
150 g smör
3 ägg
1 1/2 cup (180 g) mandelmjöl
1 cup (200 g) socker
200 g Körsbär

Till pajdegen, mixa samman smör, socker och mjöl i en matberedare. Det ska bli smuligt. Häll ner äggulan och vatten och så fort det blir en deg är det färdigt. Plasta och kyl i 30 minuter. Ta ut och kavla ut och tryck ner i en form eller många små. Tryck fast ett bakplåtspapper och fyll med okokta bönor. Låt vila ytterligare 30 minuter i kylen. Sätt ugnen på 180 grader. Baka sedan i ca 20 minuter till det blir gyllenbrunt på kanterna. Låt pajskalet svalna en liten stund och plocka sedan ur både papper och bönor. Bönorna blir inte förbrukade utan går såklart att använda som vanligt sen.

Till fyllningen, vispa smör och socker mjukt och fluffigt. tillsätt sedan mandelmjölet. Vispa sedan ner ett ägg i taget. Häll smeten i pajskalet och tryck ner körsbär ner i smeten över hela pajen. Baka i ugnen (på 180 grader) 30-35 minuter för en stor paj och ca 15 minuter om du gör minipajer.

Toppa med florsocker och servera med lättvispad grädde.


6 kommentarer:

  1. Låter toppengott! Tror jag ska testa detta under semestern. Men jag undrar, du skriver i fyllningen att man ska vispa smör och socker men i receptet så har du inte angivit något smör? Hur mycket ska det vara?

    SvaraRadera
  2. Hej! Om 1 1/2 cup är 180 gr, hur är en cup 200 gr? Förstår icke?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alltså olika saker (ämnen) väger ju olika mycket. 1 cup strösocker väger ca 200 gram men eftersom mandelmjöl är mycket lättre så väger 1 1/2 cup ca 180 gram.

      Radera