lördag 30 juni 2012

HallonmacaronEn somrig macaron till somriga soliga dagar. Eller till regniga dagar för att drömma dig bort till varmare tider.

120g äggvitor, uppdelat i två skålar, (ca 3 ägg), rumstempererade
35g socker

150g fint malen mandel/mandelmjöl/mandelpulver
150g florsocker

150g socker till sockerlag
50g vatten till sockerlag


Sätt på ugnen på 160 grader C
Sila 150 g av den malda mandeln och 150 g av florsockret så alla stora bitar försvinner.
Vispa upp 60 gram äggvita till ett mjukt skum och tillsätt 35 gram socker under vispning. Om du har en köksmaskin kan du göra detta under tiden sockerlagen kokar upp.
Blanda socker och vatten till sockerlagen i en liten kastrull. Sätt plattan på hög värme och koka upp. Koka tills temperaturen når 115-118 grader på en godistermometer.
Under vispning på låg fart, häll sockerlagen i marängsmeten . Detta måste göras ganska snabbt annars stelnar sockerlagen i kastrullen. Lite spill blir det alltid.
Vispa marängen på medium/hög fart tills den kallnat helt och blivit glansig, detta tar ca 10-15 minuter.
Rör i 60 gram äggvita i mandel och florsockerblandningen. Tillsätt eventuellt valfri färg. Tillsätt gärna lite mer än den färgen du vill ha eftersom den blir svagare sen när du blandar i marängen.
Vänd i marängen i mandelblandningen och mixa försiktigt ihop till en jämn smet med en slickepott. Var försiktig så du inte mixar för mycket, smeten ska vara trögflytande. Blandar du för lite spricker de lätt men blandar du för mycket blir de platta.
Fyll en spritspåse med rund tyll och spritsa ut små klickar på en plåt klädd med bakplåtspapper, gärna i silikon eftersom de lätt fastnar. Smeten ska flyta ut något efter ett tag och bli slät på ytan.
Grädda i ca 8- 12 minuter i mitten av ugnen
Dra av bakplåtspappret från plåten och låt macaronsen stå och svalna. Lossa dem sedan försiktigt från pappret. Para ihop de 2 och 2 och fyll med hallonfyllningen.


Hallonfyllning
4 msk vispgrädde
250 gram vit choklad
100 gram hallon


Koka upp vispgrädde och hallon. Mosa hallonen med en gaffel. Rör ner chokladen och låt den smälta. Låt stelna ca 1 timme i kylen innan du fyller dina macarons.

1 kommentar: