måndag 27 augusti 2012

Regnbågsdammsugare


Innan fortsättningen på bröllopstårtorna kommer det ett liten annan kaka;
Jag skulle säga att dammsugare är den svenska varianten (föregångaren) på cake pops. För egentligen har vi ju här hållit på att återvinna gamla kakrester bra mycket längre än cake pops-hypen hållt på. 
Jag tycker det är fantastiskt att man gör en kaka av alla rester som blir när man bakar istället för att resterna bara slängs. För att göra dammsugaren lite speciell rullade jag ihop en regnbågsmarsipan som täckte kakorna. marsipanen blev inte riktigt som jag ville men färgglada och härliga blev de. och framför allt goda. Så goda att fransyskan på mitt labb svalde över 15 stycken innan dagen var slut.  

Regn
50 g mjukt smör
5 dl sockerkaks- eller småkakssmulor 3 tsk kakao av god kvalitet
Arrakessens efter smak (finns i mataffärer på bakhyllan)
300 g marsipan
Florsocker till utkavling
100 g mörk choklad 70 %
Pastafärger i gul, orange, (rosa, ta lite av den röda för att få rosa), röd, lila blå och grönt


Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
Tillsätt arrak efter smak.
Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg in dem i frysen.
Dela marsipanen i 6 klumpar och färga in delarna i olika färger. rulla längder av marsipanen och lägg de bredvid varandra som på bilden.


Kavla sedan marsipanan till en cirka 2 millimeters tjocklek. Använd florsocker att ”mjöla” med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i breda remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.
Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna. (Chokladen är nu tempererad, och kommer stelna fint i rumstemperatur)
Skär rullarna i cirka 4 cm långa bitar och doppa ändarna i choklad.


 

1 kommentar:

  1. nä men, vilken rolig idé! Va fina dom blev! Perfekt till barnkalaset :)

    jag gjorde saffranmacarons igår, himmelskt goda! :)

    SvaraRadera