torsdag 30 augusti 2012

Vegansk bröllopstårta


Tillbaka till bröllopstårtorna, det var ju en tårta som var speciell så jag börjar med den, egentligen är det ganska självklart, den är nämligen vegansk, och visst ska det alltid finnas ett sådant alternativ till varje tårta?
När jag bakar veganskt vill jag inte att man ska behöva kompromissa på något sätt, det ska vara lika gott för alla att äta mina tårtor.  Och gott blev det. Sjukt bra faktiskt. (Tack mami för chokladmousse receptet!)

Vegansk chokladtårtebottnen
4 dl  mjöl
3 dl strösocker
100 g mjölkfritt smör
1 dl Sojayoghurt
1 dl sojamjölk
1/2 dl Kakao
3 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g 70% mjölkfri mörk choklad

Smöra och mjöla en 25 cm form och sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Smält chokladen och blanda den med smöret, ställ åt sidan för att svalna lite. Sikta samman alla torra ingredienser. Blanda sedan ner chokladsmör, sojayoghurt och sojamjölk. Rör samman till en jämn smet. Häll smeten i formen och grädda i ugenn till en teststicka kommer ut torr, 30-40 minuter. Låt svalna och dela sedan tårtbottnen i tre delar.

Vegansk chokladmousse
1 mogen avokado
0.6 dl vatten
6 färska dadlar, urkärnade
1 dl kakao
1 nypa salt
ljus sirap eller agavesirap

Mixa dadlar med vatten till en smet. Mixa sedan ner avokado och kakao. Smaka sen av med sirap tills önskad sötma uppnås. 

Tårtan bestod sedan av ett lager mousse och ett lager med massor av färska hallon, blåbär och björnbär. Tårtan täcktes sedan med veganska smörkräm och exakt samma sockerpasta och blommor som de andra bröllopstårtorna. (Se bara till så att ni köpt vegansk sockerpasta, det finns både och)

1 kommentar:

  1. Wow, vad vacker! Gillar både "pärlbanden" och de naturtrogna blommorna.

    SvaraRadera