onsdag 19 december 2012

Kola med Pale Ale


Jag älskar kolor men kan tycka att bara göra en helt "vanlig" kola kan bli lite trist. Förra året gjorde jag 4 olika sorter (lingon, lakrits, havtorn och ingefära) men i år bestämde jag mig för att testa kombinera kola med något annat jag gillar väldigt mycket, öl. Kolan har inte en supertydlig ölsmak men ger mer en  djupare ton till kolan och en humle-eftersmak. 

Julkola med Pale Ale och salta pinnar
blir ca 75 kolor
1 50 cl flaska pale ale alt brown ale alt IPA (ju mer ölet smakar, desto mer ölsmak i kolan)
2 cup strösocker
1 cup farinsocker
240 gram smör

1 cup vispgrädde
1 cup sirap
2 dl grovt krossade salta pinnar
smörpapper att slå in kolorna i


I en liten kastrull, häll 1 cup av ölet och koka ner till ca en matsked av seg syrup. Detta tar ca 20 minuter och kan göra samtidigt som du kokar resten av kolan. 


Smöra en form som är 20x20 cm. 

Blanda resten av ölet och de andra ingredienserna i en stor katrull. obs inte ölreduktionen. Koka på medelvärme och rör då och då. Koka tills kolan är 130 grader eller klarar kulprovet. Beroende på hur stor din kastrull är tar det olika tid men det tar ca 30 minuter.
När kolan nått 130 grader, ta av kastrullen från plattan och rör ner ölreduktionen.  Häll kolan i den smörade formen och strö över den krossade salt pinnar. Låt svalna först i rumstemperatur och sedan i kylen 3-4 timmar. Skär sedan ut lagom stora bitar och slå in i smörpapper. Förvara i kylen. 
1 kommentar:

  1. Kola och pale ale - det bästa av två världar! Ska prova!

    SvaraRadera