fredag 19 augusti 2011

Ajöken ajö / En vit dröm


Ännu två vänner lämnar mig och Malmö i höst. Därför ordnades det en överrasknings-hejdå-fest i veckan. Föga förvånande bakade jag en tårta till kalaset. Eftersom en av huvudpersonerna älskar mango fick det bli en tropisk kokos- och mango-tårta. 

Tårtbotten
1 färsk kokosnöt
430 g strösocker
120 g smör, rumstempererat
500 g mjöl
1 msk bakpulver
2 1/2 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
3 äggvitor

Glasyr
100 g äggvitor
160 g strösocker
38 g vatten
1/2 tsk vaniljpulver
Fyllning
Mangocurd

Värm ugnen till 175 C. Gör sedan hål i de mörka prickarna på kokosnöten och häll ut saften i en bunke. Tillsätt vatten så totalvolymen blir 2 1/2 dl och häll vätskan i en kastrull. Tillsätt 60 g socker och låt lagen koka upp. Sätt sedan åt sidan så den får svalna. Sätt in kokosnöten i ugnen i 15 minuter. Ta ut kokosnöten och lossa fruktköttet från skalet. Skär bort det bruna och riv ner kokosen.


Vispa smöret och resten av sockret tills det blir vitt och fluffigt. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en ny bunke. Varva ner mjölk och mjölblandningen om vartannat. Se till att allt är ordentligt blandat. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner de i den andra smeten. Rör inte för mycket! Fördela smeten i tre 20 cm bottnar och grädda i ugnen i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna 

Till glasyren, lägg äggvitor, socker och vatten i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad. Vispa sakta till den blir en glansig, tjock maräng. Det tar ca 10 minuter. Ta bort skålen från kastrullen när glasyren är färdig och vänd ner vaniljen. 

Det är sedan dags att komponera ihop tårtan. Pensla först bottnarna med kokoslagen. Ta första bottnen och bred på mangocurd och strö sedan över lite färsk kokos. Gör likadant med nästa lager. Glasera sedan tårtan med marängen och täck tårtan sist med den rivna kokosen.

Jag använder alltid en tårtring när jag bygger min tårta så blir den såhär rund, stabil och fin.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar