onsdag 31 augusti 2011

Macaron-master?

Just när jag tog ut första plåten av dagens macaronger skrattade jag triumferande för mig själv och tänkte att "NU!, nu har jag fanimej bemästrat de små jäklarna". Tre plåtar senare visade sig det vara fel. De bemästrade mig. Eller något i den stilen. De resterade tre plåtarna blev i alla fall något märkliga, macarongerna sprack och kasade liksom av sin "fot". Anledningen till detta förfall? You tell me...


Macarongerna från första plåten och de enstaka som gick att rädda från de andra plåtarna fick bli fyllda enligt min kära Elsas önskemål; salt caramel och lingoncurd. Enligt henne, en av de bästa smakkombinationerna ever. Testa själva och avgör;

Macarongreceptet hittar ni som vanligt HÄR


Lingoncurd
150 gram lingon
75 gram vatten
25 gram smör
0,75 dl syltsocker
1 ägg
1 äggula

Låt lingon och vattnet sjuda i en kastrull i ca 5 minuter. Mixa lingonen med en stavmixer till en slät puré. Häll tillbaka allt i kastrullen och sänk värmen. Blanda ner strösocker samt klicka i smöret. Vispa snabbt ihop ägget och äggula. Vispa ner allt i kastrullen och låt sjuda på svag värme tills lingoncurden har tjocknat. Låt den sedan svalna i kylskåpet.

Salt caramel
100 gram smör
113 gram vispgrädde
63 gram strösocker
50 gram sirap
1 nypa havssalt

Blanda samman allt utom saltet och koka upp till 118 grader. Ta kastrullen från plattan och när det slutat bubbla helt, rör ner saltet. Låt svalna i rumstemperatur

När alla komponenter sedan är klara är det bara att klistra ihop allt. Spritsa en liten klick caramel i mitten på varje maräng och spritsa sedan lingoncurden runt så caramelen göms från utsidan och bara blir en fin lite överraskning i mitten.



2 kommentarer:

  1. De var helt galet goda!

    SvaraRadera
  2. oh, men de ser ju superfina ut. Bra idé med lingon!!

    SvaraRadera