måndag 31 oktober 2011

Veganska cakepops med salt caramel och choklad


Så kommer inlägg nummer två från ladyfest födelsedagskalas. Förutom tårtan bjöds det även på ett veganskt alternativ, Cakepops. Smakerna var desamma som i tårtan, choklad och salt caramel (fast denna gången utan animaliska produkter då.)

Vaniljbottnen, räcker till 50-60 cakepops
10 dl vetemjöl
4 dl socker
2 msk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
150 g mjölkfritt smör
2 dl sojagrädde
4dl sojamjölk

Smält smöret. 
Rör ihop mjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Vispa snabbt ner margarin, sojagrädde och sojamjölk. Vispa ihop några minuter. Häll i en smord och mjölad långpanna. Gärna med bakplåtspapper i bottnen. Grädda i 175 grader i ca 30 minuter. Känn med en provsticka om kakan är klar, provstickan ska då inte vara kladdig. Låt kakan svalna.
Jag mixade sedan ner kakan till smulor och blandade den med ett paket vegansk färskost, 3 dl florsocker och 3 msk citron. Forma sedan till bollar, sätt på klubbpinnar och lägg i kylen tills caramelen är färdig.


Vegansk salt caramel 
225 g sojagrädde
125 gram strösocker
100 gram sirap
200 gram smör
3 gram flingsalt

Blanda allt utom saltet i en katrull och koka tills den får en tjock konsistens, ca 110-115grader. 
Rör sist ner saltet. Låt svalna en stund innan du doppar klubborna men inte så det stelnar helt.


Doppas sedan de frysta klubborna i caramelen och låt de stelna på ett bakplåtspapper. 
Doppas sist klubborna i vegansk mörk choklad och pynta med strössel.


Och trots (ja, jag skriver trots för jag älskar ju smörsmaken) att de var veganska tror jag det var de här som fick flest komplimanger under kvällen. Så frukta icke.

Min PR-chef Elsa hade fixat det här strålande fina visitkortsstället för eventet.

4 kommentarer:

  1. Länken till PR-chefen är fel, ett a för mycket. Puss

    SvaraRadera
  2. Alltså har undrat detta i en evighet: hur ställer du dina cakepops för att torka utan att försöka den runda, fina ytan???

    SvaraRadera
  3. Hehe, det är inte så svårt. Jag har två lösningar faktiskt. För det första använde jag ofta oasis innan. Sånt där grönt man kan sätta blommor och liknande i. Väldigt praktiskt. Men eftersom jag gör cakepops ganska ofta och det blir lite för många oasis-köp så har en kompis till mig tillverkat en låda med hål i som passar perfekt för klubbpinnarna. Man kan ju bara ta en tjockare träklump och borra hål i så funkar det fint. lycka till!

    SvaraRadera