fredag 29 juli 2011

Kalvdans


Kalvdans eller råmjölkspannkaka (kallas även på vissa platser kalvost) är en maträtt (efterrätt) gjord av råmjölk, som är den första mjölk som kon producerar efter kalvning och mycket proteinrik. Råmjölken kryddas och kokas tillsammans med socker och salt och "vanlig" mjölk, i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. En bortglömd men delikat dessert!

1 L Råmjölk
2-3 dl mjölk
1 msk strösocker
1/2 tsk salt
kryddor efter smak (kanel, vanilj, mandel)

Vispa samman ingredienserna och häll blandningen i en smord form. Grädda i ugnen i 50-60 minuter på 175 grader (eller 30-40 minuter på 200 grader i ett vattenbad).

Serveras med sylt eller bär. Mumma!



2 kommentarer:

  1. SMASKENS..minns mormor och mammas kalvdans med välbehag. MVH BIRGITTA

    SvaraRadera