måndag 18 juli 2011

Svenskare än svenskt


I helgen var jag på en middag med människor från en massa olika länder där alla skulle ta med sig en klassisk rätt från sitt eget hemland. Jag valde att göra efterrätten (surprise?) och eftersom jag kommer från småland tänkte jag att ostkaka, det blir bra. Mer småländskt och svenskt än så kan det väl inte bli? (Trodde jag, det visade sig att de har en snarlik dessert i Indien)

Efter ha blivit varnad av flertalet personer om hur komplicerat det skulle vara, hur lång tid det skulle ta och hur många liter mjölk jag skulle behöva gav jag mig ändå in på att baka ostkaka för första gången i mitt liv. Resultatet blev makalöst bra (även om det tog lite längre tid än jag räknat med), både de vana ostkake-ätarna och första-gångs-testarna svimmade av välbehag. Nästan.


Receptet räcker till ca 8 pers.

2,5 l gammeldags mjölk, (helst ohomogeniserad)
1 dl vetemjöl
1 msk ostlöpe
2 dl vispgrädde
0.5 dl mandelmjöl (eller finhackad mandel)
0.5 dl strösocker
2 bittermandlar, rivna
3 ägg

Vispa ut vetemjölet med 1,5 dl mjölk. Värm sedan upp resten av mjölken till 37 grader. Ta grytan från plattan och rör ner vetemjölet och ostlöpen. Låt stå i 30 minuter. Skär i ostmassan så att vasslen separeras, låt stå ytterligare 30 minuter. Sila sedan ostmassan i en sil och låt vasslen rinna av. Vispa samman vispgrädde, mandel, bittermandel, ägg och strösocker. Rör sist ner ostmassan. Häll i en smörad och mjölad form och grädda i ugnen på 175 garder i ca 1 timme. Tiden i ugnen beror på hur stor form du använder. Ät sedan med vispad grädde och jordgubbssylt. Mumma!3 kommentarer:

  1. Åh vad gott! Jag älskar ostkaka, men har aldrig tänkt på att man kan göra den själv... Var det svårt att göra den? Lät lite krångligt med ostmassan, men skulle absolut vilja prova!

    SvaraRadera
  2. Tack Elsa:)

    Och Lotta, nej det var mycket lättare än jag trodde, se till att du har gott om tid när du ska göra den. Ostmassan går göra dagen innan så man kan dela upp tiden lite. lycka till!

    SvaraRadera