söndag 14 augusti 2011

Brooklyn blackout nr II


Efter ha gjort mini-Brooklyn blackout tårtor ville jag testa göra en stor. Jag använde receptet från Hummingbirds bakbok men, eftersom jag tycker en chokladkräm bör innehålla choklad och inte bara kakao smälte jag ner 400 gram mörk choklad i krämen. Detta gjorde krämen avsevärt mycket bättre. 
Sen blir det ofta lite tråkigt med bara choklad så jag tog ett lager med björnbärssylt i mitten. Tårtan levererades till två personer som tyvärr ska lämna malmö för att söka lyckan på olika håll norrut, därav hejdå-vimpeln. Hejdå M&M!

Kakan
100 gram smör, rumstempererat
260 gram strösocker
2 ägg
1/4 tsk vaniljpulver
45 gram kakao
3/4 tsk bakpulver
3/4 tsk bikarbonat
en nypa salt
170 gram vetemjöl
1,5 dl mjölk

Vispa smör och socker krämigt, 
Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa på låg hastighet. Blanda vaniljpulver, kakao, bakpulver, bikarbonat och salt ner i smörsmeten. Häll i hälften av vetemjölet och blanda runt, häll sedan i mjölken och sist det sista av mjölet. Blanda tills du fått en smidig smet. Smöra och mjöla tre formar (20 cm i diameter). Fördela smeten jämnt och baka i 175 grader i ca 25 minuter. Ta ut och låt svalna.

Chokladkräm
6 dl vatten
500 gram strösocker
1 msk ljus sirap
125 gram kakao
200 gram majsmjöl
 1,75 dl vatten
85 gram smör i kuber
0,5 tsk vaniljsocker
400 gram mörk choklad, grovt hackad
Koka upp strösocker, sirap, kakao och 6 dl vatten. Vispa under tiden majsmjöl med 1,75  dl vatten till en trögflytande smet. När kakaoblandningen har kokat någon minut vispar du mer majsblandningen. Låt koka ytterligare någon minut så att den tjocknar, ta av från plattan och vispa ner smör och vaniljsocker. Blanda sedan ner chokladen och rör tills all choklad är smält. Låt chokladkrämen svalna helt innan du använder den.



Sen är det bara att komponera ihop tårtan. Skär först av lite på tårtbottnarna så de blir helt jämna. Det du skär bort mixar du och använder sedan för att täcka tårtan. Jag använde en tårtring för att bygga ihop min tårta, eftersom den blir mycket stabilare då. Låt tårtan stå svalt ett par timmar innan den serveras så den får sätta sig.



4 kommentarer:

  1. Hej!
    Jag brukar vara in och läsa din blogg lite då och då och inspireras av dina bakverk. Mycket bra!

    Har en liten fråga angående den där tårtringen. Jag har funderat på att köpa en sådan, men inte vågat. Brukar du baka i den, och håller den i så fall tätt? Är lite rädd att det ska läcka kaksmet nämligen.

    Tack för en bra bakblogg med fina bilder.
    Mvh Anna

    SvaraRadera
  2. Hej!
    Tack, kul att du gillar bloggen :)

    Nä, jag har inte bakat i den, jag använder den bara när jag bygger ihop tårtan. Vet inte om det fungerar att baka i just den jag har. Men jag har jobbat på konditori och då använder man ju ringar utan bottnen att baka på så testa! Och skriv sen hur det gått...

    SvaraRadera
  3. Håller med föregående talare, du har en superfin blogg. Väldigt inspirerande! Och den här tårtan - yum!

    SvaraRadera