onsdag 3 augusti 2011

Kladdkaka med Daim


Kladdkaka är nog den mest bakade kakan vi har i Sverige. För mig har kladdkaka varit den kaka man slänger ihop vid elva på kvällen för man inte kan stilla sötsuget och lika mycket smet som åker ner i formen har redan åkt ner i magen innan den gräddas i ugnen. Till det hör också att man ofta är alldeles för otålig att vänta tills den är klar utan tar ut den ur ugnen när kakan är flytande i mitten och hävdar att "den ska vara så". Fast, nä det ska den ju faktiskt inte. Geggig och kletig ska den vara men, inte flytande smet. När jag flyttade hemifrån för 8 år sedan bakades det så mycket kladdkakor i vårt lilla kollektiv att jag tröttnade och nu inte gjort en enda kladdkaka de senaste 5 åren. 

Men, det kanske är dags för mig att ge kladdkakan den uppskattning den förtjänar? Men att bara göra en helt vanlig kladdkaka vore ju inte riktigt kul, därför har jag gone wild och valde att göra en med dajm i. Okej då, inte så jättegalet kanske men värt ett försök. Receptet på kladdkaka med daim hittar ni här på Arlas receptsida. Fast i min  närbutik kunde man köpa 3 dubbeldaim för 18:- så jag tog den tredje och hackade över min kaka.



En sak jag var tveksam till är att det är bakpulver i smeten. Man vill ju ha kakan kladdig och kompakt, inte luftig som en sockerkaka. Det visade sig inte skada alls (och det är visst inte alls ovanligt med bakpulver i kladdkakor fick jag veta sen). Kakan blev precis sådär seg och kladdig som jag vill ha den. Det allmänna betyget av sällskapet som blev bjudna på kakan var bra men vi var alla överens om att den behövde mer mustighet i sig. Kakan var lite för söt. Mer kakao eller kanske lite hackad mörk choklad i hade gjort gott för att balansera upp sötman.  Trots att den var god tycker jag inte kladdkaka är så himla upphetsande så vi får se om det dröjer 5 år till innan nästa kladdkaka bakas.

2 kommentarer:

  1. Jag gillade den! (Fast jag tröttnade i och för sig aldrig på kladdkaka när vi bodde i kollektivet heller).

    SvaraRadera