fredag 30 september 2011

Höst-Tartelett och kattgullIbland får man chokladganache över när man bakat färdigt. Att slänga den vore väldigt
dumt tycker jag och därför slängde jag ihop ett par tarteletter med dulce de leche och resterna av chai-ganachen. 


Till tarteletterna använde jag följande recept:
3 dl vetemjöl
en nypa salt
125 gram smör
1 msk strösocker
1 äggula, lätt vispad
2 msk iskallt vatten

Blanda de torra ingredienserna och blanda med smöret. Finfördela smöret så det blir som sand. Arbeta sedan snabbt in äggulan och isvattnet. Överarbeta inte degen. Låt vila i kylen minst 30 minuter innan du använder den.

Kavla ut degen och använd en stans att trycka ut lagom stora cirklar med. Smöra en minimuffinsform (eller något annat som går att använda som tartellettform) och tryck ner cirklarna i hålen. En i varje alltså. Se till att det inte är någon luft i bottnen och att det inte blir några sprickor eller hål. Baka i ugnen på 200 grader i 8-10 minuter. Låt svalna.


När formarna är helt kalla spritsade jag i dulce de leche (1 burk kondenserad mjölk som jag kokat i 4 timmar dagen innan) och sedan på med den kryddiga choklad ganachen. Receptet på ganachen är jag lite osäker på eftersom jag aldrig går efter recept utan alltid bara höftar när jag gör ganache. Men 3 dl grädde och 300 gram mörk choklad kan nog stämma någorlunda. Sen kanske 1 tsk av varje krydda. Alltså kanel, ingefära, kardemumma och nejlika. Dessa kryddor är hos oss så förknippade med pepparkakor så hur du än balanserar dem kommer alla säga att det smakar jul. Oavsett vad man associerar smakerna med var kombinationen av mördeg, dulce de leche och kryddig choklad riktigt fin.

och sist, en supergullig bild som inte har något med kakorna och göra men är så supergullig så jag var tvungen. Det är alltså Pedro och hans nya vän Solveig som ligger och skedar. (Med lite fantasi kan man ju säga att Pedro är dulce de leche, Solveig är choklad och korgen tartelletten. Eller? Ganska mycket dulce de leche i så fall)

2 kommentarer: