tisdag 21 maj 2013

Äppelmousse med kanelgelé


Den här äpple- och kaneldesserten gjorde jag när min pojkväns föräldrar var och hälsade på. Somrig och välbekant i smaken, men ändå lite roligare än smulpaj. Till drack vi en god, torr äppelcider som balanserade ut det söta väldigt bra. Perfekt avslutning på middagen.

Äppelmousse
1/2 dl strösocker
2 st ägg
1 st äggula
2 st gelatinblad
1/2 dl äppelmos
1 1/2 dl vispgrädde
 
Kanelgelé
2 st gelatinblad
1 tsk malen kanel
2 msk strösocker
1 tsk pressad citronsaft
1 1/2 dl äppelcider (jag använde Magners Irish cider)

Äppelmousse
Vispa strösocker, ägg och äggulorna tills det är poröst. Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Vispa ner äppelmoset i äggsmeten. När gelatinbladen är klara, ta upp och krama ur vattnet. Smält försiktigt i kastrull, tillsätt ägg- och äppelsmet och rör om. Vispa grädden hård och vänd försiktigt ner den i äppelsmeten. Låt moussen stelna i kyl ca 60 minuter.
Kanelgelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten några minuter. Koka socker, citronsaft och cider i några minuter. Rör ut gelatinbladen i den varma kanelblandningen. Slå gelé över moussen och låt stelna i kylen minst 3 timmar.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar