måndag 6 maj 2013

En tårtbit till din aperol spritzer?


 På valborg gjorde jag den här apelsin och dulce de leche tårtan för att matcha min drink för kvällen, apreol spritzer. Apreol är en bitter apelsin apretif och passar därför rätt fint med en tårtbit med apelsin och dulce de leche. Även detta receptet är från Lomelinos tårtor, och också finns här.

Apelsin och dulce de leche tårta  
Apelsinbotten 
4 st stora ägg
1.75 dl vetemjöl
0.5 msk Maizena majsstärkelse
1.25 dl + 0.5 dl strösocker
0.5 msk bakpulver
en nypa salt
4 msk solros- eller rapsolja
4 msk färskpressad apelsin
1 st apelsin
1 msk rivet apelsinskal
2 st apelsiner
1 tsk vaniljsocker
 
Dulce de lechegrädde  
1 burk dulce de leche (400 g) ("karamelliserad mjölk" eller pampas delis dulce de leche)
2 dl vispgrädde
 
Dekoration  
50 g mjölkchoklad, hyvlat till chokladspån med tex en osthyvel


Dela vitor och gulor i två olika skålar, så att du har 4 vitor och 3 gulor (spara den överblivna gulan till något annat). Låt dem bli rumsvarma.
Värm ugnen till cirka 160 grader.
Sikta ner mjöl, majsstärkelse, 1.25 dl socker, bakpulver och salt i en bunke.
Vispa samman olja, äggulor, apelsinsaft, apelsinskal och vaniljsocker i en bunke.
Sikta ner de torra ingredienserna och vispa tills smeten precis går ihop.
Vispa äggvitorna i en ren torr skål tills det bildas mjuka toppar.
Tillsätt en matsked socker i taget (totalt 1/2 dl) och vispa tills vitorna bildar fasta toppar. Du ska kunna hålla bunken uppochner utan att marängen glider ut.
Rör försiktigt ner ungefär en fjärdedel av äggvitorna i smeten för att lätta upp smeten innan du fortsätter med resten av äggvitan – då stannar luften kvar i äggvitorna.
Fortsätt med ytterligare en fjärdedel och rör sedan ner resten. Rör inte mer än nödvändigt, det ska vara precis så att man inte ser några vita ränder av äggvitorna längre.
Fördela smeten i två osmorda formar, 15 centimeter i diameter.
Grädda bottnarna i 20–25 minuter.
Ta ut formarna och ställ dem omedelbart uppochner på ett galler, annars kommer de att sjunka ihop i mitten.
Gallret gör att luften kan cirkulera runt hela formen.
Vänta tills bottnarna är helt kalla, ta sedan en kniv och dra den försiktigt längs insidan på varje form.
Vänd på formarna och skaka försiktigt på dem för att få ut bottnarna.
 
Dulce de lechegrädde
Vispa grädden hårt.
Vispa ner dulce de lechen i grädden till en slät kräm.
Använd krämen direkt.
 
Sätta ihop tårtan
Dela båda bottnarna på mitten till fyra tunnare bottnar.
Lägg den första bottnen på ett tårtfat eller en tårtbricka.
Bred ut ett jämnt lager dulce de lechegrädde över bottnen.
Upprepa tills du har använt tre bottnar. Lägg den sista bottnen överst med den skurna sidan ner.
Bred ett jämnt lager dulce de lechegrädde över hela tårtan.
Dekorera tårtan runtom med chokladspån.

Aperolspritzer
1 del sodavatten
2 delar apreol
3 delar prosecco

Blanda allt, fyll på med is och skiva ner någon citron- eller apelsinskiva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar