söndag 26 maj 2013

HOT T T!


På mittmöllans vårmarknad hade jag med mig sju olika sorters kola; vanilj, havssalt, citron, whisky, rabarber, saltlakrits och choklad med habanero. Den sistnämda får ni receptet på här:

Choklad- och habanerokola

170 gram glykos (går att beställa rätt billigt  här)
250 gram socker

1/2 vaniljstång, dela och urskrapad
2 dl vispgrädde
80 gram smör
en nypa salt

55 gram 70% choklad
1/4 tsk habaneropulver (kan variera beroende på pulvret)

Täck en form som är 10x20 cm med bakplåtspapper. enklast görs detta och formen smörjs lätt med smör först, så fäster bakplåtspappret enkelt. 
Blanda glykos och socker i en stor kastrull, sätt på max värme och koka tills det blir gyllene (170 grader). Blanda samtidigt grädde, smör, salt och vanilj i en annan kastrull och värm på svag värme tills smöret är smält. När sockret når 170 grader, ta av kastrullen från plattan och rör försiktigt ner gräddblandningen. Var försiktigt, det skvätter mycket! Rör sedan ner chokladen. Sänk värmen på plattan och sätt tillbaka kastrullen. När det börjar koka, rör ner habaneropulvret. koka till 125 grader. Gör kulprovet för att kontrollera att den är rätt konsistens. Plocka upp vaniljstången och häll ner i kolan i din form. Låt svalna i 6 timmar. skär sedan i bitar och slå in i smörpapper.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar