onsdag 1 december 2010

Julgodis #4 Mozartkulor

Nougat är något av min pappas favoritgodis och mozartkulor finns därför alltid i godisskålarna hemma hos mina föräldrar på julen. Då det visade sig att en av mina käraste vänner också har en svaghet för de nougatfyllda marsipankulorna fick de en plats i julgodiskavalkaden.


Du behöver
En korv marsipan
Ett paket nougat (en sån i guldig förpackning)
ca 200 gram choklad


Skär kuber av ett block nougat. Rulla små bollar av kuberna och stoppa in bollarna i frysen i 5-8 mintuter.
Nästa lager som ska på är marsipan. Täck nougatbollen med marsipan men akta att det inte blir för tjockt. Gör så tunt lager marsipan som det går så brukar det bli bra. In med kulorna i frysen igen. 

Smält choklad över ett vattenbad och tillsätt lite matolja eller kokosfett för att få en smidigare choklad. Orkar man så kan man temperera chokladen. Det har jag dock ingen koll på alls. En som däremot har det är Mia Öhrn.Ta ut kulorna i frysen och doppa de i chokladen och låt de vila på ett bakplåtspapper. Fördelen med att ha tempererad choklad är att den blir finare och den smälter inte i rumstemperatur.


När de är stelnade kan man antingen äta de som de är eller göra de extra fina genom att sätta ner de i ischokladformar. Och man slipper då chokladkladdet på fingrarna när man inte orkar temperera chokladen.


3 kommentarer:

  1. Himla sötta! Ingredienserna talar om att dem är säkert jätte goda

    SvaraRadera
  2. Tack så mycket och ja, det tycker jag verkligen att du borde göra :) Precis, den är bara någon vecka gammal än så länge!

    SvaraRadera