När man tröttnar på allt gräddigt godis kan man ta sig en fräsch mintkyss istället och få bra andedräkt på köpet!
Mintkyssar
3 dl florsocker
1,5 msk glukos
0,75 dl vatten
0,5 tsk ättiksprit
9 droppar pepparmintsolja
75 gram mörk choklad
1. Blanda florsocker, glykos, vatten och ättiksprit i en tjockbottnad kastrull. Koka i ungefär 10 minuter till 115 grader. Använd en termometer eller gör ett trådprov: Blöt fingrarna i vatten, sätt en droppe sockerlag emellan och se om den trådar sig när du för isär fingrarna.
2. Häll smeten i en oljad skål och låt svalna 15 minuter. Tillsätt pepparmintsolja och arbeta massan tills den vitnar. Klicka upp den på bakplåtspapper i femkronorsstora rundlar. Värm den då och då i mikron eller i vattenbad.
3. Smält choklad och lägg i mitten av varje rundel med hjälp av två teskedar.
4. Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Jag hade ett litet helvete med att göra mina mintkyssar. När jag rörde runt i den färdiga massan för att få den att vitna stelnade den på 2 sekunder. Jag fick då smälta massan igen över ett vattenbad, men antingen var det fel på mitt tålamod eller på smeten. Mintkyssarna som producerades i den här lägenheten såg mer ut som de gjorts på ett dagis. Fula som stryk men fräscha som tusan.
2. Häll smeten i en oljad skål och låt svalna 15 minuter. Tillsätt pepparmintsolja och arbeta massan tills den vitnar. Klicka upp den på bakplåtspapper i femkronorsstora rundlar. Värm den då och då i mikron eller i vattenbad.
3. Smält choklad och lägg i mitten av varje rundel med hjälp av två teskedar.
4. Förvara pastillerna i en burk med smörpapper mellan varje lager.
Jag hade ett litet helvete med att göra mina mintkyssar. När jag rörde runt i den färdiga massan för att få den att vitna stelnade den på 2 sekunder. Jag fick då smälta massan igen över ett vattenbad, men antingen var det fel på mitt tålamod eller på smeten. Mintkyssarna som producerades i den här lägenheten såg mer ut som de gjorts på ett dagis. Fula som stryk men fräscha som tusan.
Har ännu inte lyckats med mintkysssar men skall göre att nytt försök i år för det är ju så gott
SvaraRaderaJag tycker de såg ganska trevliga ut!
SvaraRaderaJAG ÄLSKAR MINTKYSSAR
SvaraRadera