söndag 19 december 2010

Vegankaka med jultwist


Idag var jag bjuden till ett knytis-julbord och instruktionerna lydde att allt skulle vara veganskt. Såklart lyder jag. och såklart ville jag ha med mig en kaka. Så för första gången i mitt liv gav jag mig på att baka en vegansk kaka. Jag hittade ett recpet på en chokladkaka men ändrade lite efter behag så det resulterade i det den här kakan;

Chokladkanelkaka med clementinglasyr

1,5 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 dl kakao
100 g malen mandel
2 dl strösocker
6 msk olja
1 tsk vaniljsocker
1,5 tsk kanel
1,5 dl sojamjölk
6 msk vatten

glasyr: 4 dl florsocker och 4 klementiner

Sätt ugnen på 150°. Smöra (inte med smör då utan veganskt alternativ) en form. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt sist de blöta. Rör ihop till en jämn smet. Häll upp i formen och grädda mitt i ugnen i 30-40 min.

Glasyr: sköj apelsinerna väl och riv det yttersta skalet fint. Pressa ur all apelsinsaft och blanda med florsockret. Bred glasyren över den uppstjälpta kakan när den svalnat något. Strö över "apelsinrivet"

Jag hade lite (väldigt) ont om tid och slängde därför på glasyren innan kakan hade svalnat Det resulterade i att det mesta rann av eller sjönk in i kakan.


(De tafatta julstjärnorna är gjorda av sugarpaste). Faktiskt förvånansvärt god. Hade kunnat minska sockret och ökat chokladen lite i receptet. Kanske jag som har fördomar mot veganska kakor men den här var saftig och höll samman fint utan ett endaste ägg. En av värdinnorna hade bakat en strålande god kardemumma kaka som också den såklart var vegansk. Så läxan lärd. Vegansk kaka betyder inte äcklig kaka :)

4 kommentarer:

  1. Kul med en vegetarisk kaka och det blev fint med julstjärnorna på

    SvaraRadera
  2. Är det inte gelatin (=animaliska biprodukter) i sugarpaste?

    SvaraRadera
  3. Nej, det kan vara det men inte i den som jag använder. Såklart.

    SvaraRadera