lördag 22 januari 2011

Sable breton, mango och hallonmaräng


Igår hade jag två fina vänner över på bakkalas. Jag instruerade och de bakade. Vi började med att göra sablé breton direkt på bordet, utan bunkar. Det blev roligare så.


Vi bakade degen i små muffinsformar så att vi skulle få små bakelser istället för en stor paj. Efter det spritsade vi på mangocurd och till sist vispade vi ihop en hallonmaräng som vi spritsade över. Sablé breton är definitivt ett av mina favoritbakverk.

Hallonmarängen gjorde vi såhär;
Vispa 1 dl strösocker med 3 äggvitor och saften från 1/2 citron. Vispa tills det blir ett fast skum. Häll sedan i 1 dl socker till och vispa tills det är ett hårt skum och inget socker känns i smeten. Man ska kunna hålla det över huvudet upp och ner utan att bli kladdig i håret.


Mosa 200 gram hallon med 1,25 dl strösocker och vänd ner detta i resten av smeten.

Vispa sedan upp det hela till ett hårt skum. Spritsa och grädda i ugnen på 250 grader i 5 minuter eller bränn marängen med en gasbrännare.




  Vissa hade otur och marängen gled av.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar