tisdag 13 september 2011

Ett experiment i Amerikanska tillsatser


 Ibland när man ska baka börjar man utan att ens tänka på vad som finns hemma. Idag var en sån dag. Jag började blanda ihop ett recept för äppel/kanel/kardemumma-muffins med strössel och upptäckte först att shiit, jag har bara pyttelite mjöl kvar. Som tur är hade jag self-rising flour från den amerikanska butiken här i stan. Så efter lite googlande kände jag mig säker nog med att använda det, men tog bort bakpulvret som var i originalreceptet. Nästa kris uppstod nästan direkt. Jag hade bara hälften så mycket smör som behövdes. Då till konstig amerikansk tillsats nr två; Crisco.  Burken har stått ett bra tag längst bak i min kyl utan att jag vetat vad jag skulle göra med den. Så nu chansade jag och ersatte smöret i receptet med Crisco. Här kommer mitt amerikaniserade recept av äppel/kanel/kardemumma-muffins med havreströssel!

strösseltoppingen
112g smör, smält
65g vetemjöl
50g havregryn
55g strösocker
55g farinsocker

Muffins
225g  self-rising flour
112g farinsocker
225g  mjölk
2 ägg
112g Crisco
3-4 äpplen, urkärnade och hackade i bitar.
1 ½ tsk kanel. 1 tsk till smeten och 1/2 att strö över äpplena

Havreströssel
Blanda alla ingredienserna och låt vila i kylen tills du ska använda det





Muffins
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda mjöl, farinsocker och kanel i en bunke. I en ny bunke, blanda smör, ägg och mjölk.  Vänd äppelbitarna i kanelen. Blanda sedan ner mjölblandningen ner i mjölkblandningen. Vänd sist ner äpplena. SÄtt formar i en muffinsplåt och klicka ner smet i varje hål. Strössla sedan havreströsslet på. Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter.



Och resultatet av detta experiment? Faktiskt inte så illa alls. Inte det recept jag kommer spara i alla framtid men helt klart godkända muffins.

 Pedro var också lite skeptisk till de konstiga ingredienserna. We simply like it natural.

4 kommentarer:

  1. Får alltid lite panik när man redan blandat äggen och sockret och upptäcker att man inte har tillräckligt av något! Tur att du lyckades rädda det, de ser väldigt goda ut! :)

    SvaraRadera
  2. Vad gullig han är! :) Snyggt med smörpapper runt istället för muffinsformar!

    SvaraRadera
  3. @Emma: Ja men visst är det ofta så? Som tur är bor man ju i en stad med en butiker öppet dygnet runt så vill man verkligen ha något finns det ju. Men annarrs går det ju som sagt alltid (oftast) att lösa

    @Lotta: Idén med smörpapper är helt stulen från café Chez madame här i Malmö. Ett superbra ekologiskt café. Där jag numera också jobbar :).

    SvaraRadera