tisdag 6 september 2011

Rödbetsbrownies


Tidningen Hembakat är vanligtvis inte en tidning om får mig att hoppa högt av exalltering. Ändå fortsätter jag köpa tidningen varje månad. Kanske är det för det är en av de få baktidningar det finns i Sverige. I alla fall, i det här numret fanns det faktiskt ett recept som jag bara var tvungen att baka; Rödbetsbrownies.

Generellt tycker jag alltid brownies mår bäst av att sitta någon dag. Då utvecklas smakerna i chokladen bäst så baka den gärna någon dag i förväg.


Brownie
100 gram smör
225 gram mörk choklad
3 ägg
4 dl kokta rivna rödbetor. 
4 dl strösocker
150 gram valnötter
2 msk pressad apelsin
1,5 dl vetemjöl

Sätt ugnen på 200 grader. Smält smör och choklad över ett vattenbad. Vispa ägg och socker fluffigt och vitt. Rör ner chokladbalndningen i äggvispet. Vänd sedan ner rödbetor, apelsin och valnötter. Vänd sist ner mjölet. Häll smeten i en smord och mjölad form (ca 20x30). Grädda i 30-40 minuter i mitten av ugnen. 



Glasyr
75 gram mörk choklad
1/2 dl starkt kaffe
50 gram smör, rumstempererat
100 gram neutral färskost
1 dl florsocker
rivet skal av 1/2 apelsin


Smält chokladen. Blanda ner kaffet i den smälta chokladen. Vispa samman smör, färskost, apelsin och florsocker till en slät smet. Rör ner en klicka av ost- och smörblandningen i chokladen. Blanda sedan ner chokladen ner i ost och smörblandningen. Bred krämen över den svalnade kakan och skär i rutor.

Minirödbetorna kommer från min (m. fl) kolonilott. och för den vaksamma så nej det gröna är inte rödbeteblast utan koriander.

 Garnering med friterad rödbeta och friterat apelsinskal. Super-avantgarde

6 kommentarer:

  1. Härligt recept men var det gott?

    SvaraRadera
  2. Super faktiskt! Man känner rödbetan utan att den smakar "mat" om du förstår vad jag menar? Sen skulle jag nog till nästa gång bara ha 1 msk kaffe i glasyren istället för 1/2 dl. (fenris? Susan antar jag?)

    SvaraRadera
  3. Kul att du testat dem, undrade också vad du tyckte men det ser jag ju här ovanför. Har varit på väg att baka med rödbetor länge nu, men inte kommit till skott, men nu får jag ju en anledning när du skriver att det var super! :)

    SvaraRadera
  4. Det ser riktigt gott ut! Och kanske en gnutta nyttigt? :)

    SvaraRadera
  5. Ja absolut, rödbetor innehåller ju allt möjligt bra för en.

    SvaraRadera
  6. Åh, jag ÄLSKAR att baka och laga mat med "konstiga ingredienser", gjorde precis zucchinibrownies som påminner lite om dina =) YUM! Jag önskar att Hembakat var lite billigare, fattiga jag har inte råd att lägga ut så mycket på en tidning...

    SvaraRadera