torsdag 17 maj 2012

Mille feuille


Mille feuille betyder tusen blad och består av smördeg och vaniljkräm och är glaserad med fondant.
Den är egentligen en ganska enkel bakelse som bli fantastisk på grund av hantverket bakom och genom att använda riktiga råvaror. Med fusk går det inte att göra bra mille feuille.
Dock var det här första gången någonsin jag gjorde smördeg så perfektion kommer nog lite längre ner på vägen...


Smördeg (receptet är från brodpassion.se) (och gör egen! den färdigköpta innehåller margarin och inte smör och då mister du all den goda smaken)
Deg 1
250 gram smör
100 gram vetemjöl

Deg 2
75 gram smör
100 gram kallt vatten
240 gram smör
8 gram havsalt
1 tsk vinäger

Dag 1 kväll,
Blanda snabbt ihop de två degarna och forma de till två lika stora fyrkanter och plasta in var för sig.
Vila i kylen 12 timmar

Dag 2 morgon
Kavla ut degarna på varandra. Kavla endat på ett håll så du får en avlång deg. När dege är tre gånger så lång, gör ett treslag och vrid degen ett halvt varv. Kavla ut och gör ett nytt treslag. Låt degen vila i kylen i 2 timmar.
Ta ut degen och upprepa samma sak, kavla--treslag, kavla--treslag. Sätt sedan in degen i kylen igen och låt de vila i 8-10 timmar

Dag 2 kväll.
Sätt ugnen på 220 grader. Ta ut degen och kavla ut den till en stor platta ca 35x35 cm som är 3-4 mm tjock.  Baka i ugnen i ca 20 minuter. Skär sedan degen i tre lika stora delar och låt svalna helt.

Creme patissiere
20 gram potatismjöl
20 gram maizena
40 gram vetemjöl
2 ägg
3 äggulor
200 gram socker
1 L mjölk
1 vaniljstång, bönan och innanskrapet.

Blanda 1/3 av sockret, vanilj och mjölk i en kastrull. Låt koka upp och rör då och då.
Vispa upp äggen. Sikta samman mjölerna och sockret. Häll lite av äggen ner i de torra ingredienserna och vispa ut klumpar. häll sedan ner resten av äggen. När mjölken kokar, ta av de från plattan och häll lite av den varma mjölken ner i äggblandningen. Vispa så du får en jämn smet. Sätt tillbaka mjölken på plattan (högvärme) och när kokar, häll i äggsmeten och vispa kraftig tills krämen tjocknar. Ta sedan av plattan, häll ner i en bunke och plasta i kontakt. 

Kyl direkt och låt stå några timmar tills den svalnat helt.
Ta sedan en av smördegsplattorna och spritsa eller bred ut rikligt med vaniljkräm. Lägg på nästa platta och lägg på vaniljkräm. Lägg sist på den sista plattan och tryck till. Gör sedan glasyren.

Glasyr
200 gram florsocker
30 gram vatten
vaniljpulver/innanskrapet på en vaniljstång
några droppar citron 

Blanda samman allt utom citronen och värm långsamt upp till 40 grader. Ta sedan omedelbart från plattan och rör ner några citrondroppar. Glasera kakan. För att få mönstret på ovansidan spritsa smält choklad i ränder diagonal i glasyren. Dra med en knivspets diagonalt på andra hållet och sedan en gång till. Ma kan också göra det som de gör i den här videon.1 kommentar:

  1. Det ser supergott ut och låter supergott! :-D Smördeg är verkligen farligt gott (vilket jag även tycker om den färdigköpta). :-)

    SvaraRadera