lördag 5 maj 2012

Rödvin- och chokladtårta med björnbär och mullbärssmörkrämJag gillar ju att baka med öl. Väldigt mycket till och med, men det har blivit dags att gå vidare till en annan favoritdryck; rödvin. Här är en magnifik choklad och rödvinstårta med mullbärssmörkräm och björnbär som min vän Moa fick på hennes 25 års dag!

Kaka
2 cup strösocker
1 3/4 cup vetemjöl
3/4 cup kakao
2 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 ägg
1 cup filmjölk
1 msk vit vinäger
1 cup rödvin
1/2 cup matolja
2 tsk vaniljsocker

2 dl frysta eller färska björnbär
Frosting
450 gram smör
2 1/2 cup florsocker
1/2 dl vispgrädde
1 vaniljstång, innanskrapet
2 dl fast björnbär eller mullbärssylt.
Chokladglasyr
100 gram mörk choklad
2 msk vispgrädde
4 msk florsocker
4-5 msk varmt vatten
Värm ugnen till 175 grader, Smöra oct mjöla 3 stycken 20 cm former. (Jag hade 1 20 cm form oct 2 st 15 cm formar.)


I en skål, sikta samman socker, kakao, bakpulver, bikarbonat, salt, vaniljsocker, vetemjöl. Rör sedan ner ägg, filmjölk, vinöger, vin och olja. Blanda samman allt. Fördela smeten jämnt i formarna.
Baka i ugnen i 30-40 minuter. Låt svalna helt. Kakbottnarna kan förberedas innan och frysas ner i förväg.


Frosting: Vispa smöret mjukt och fluffigt och vitt. Vispa sedan ner vaniljen. Fortsätt vispa och tillsätt lite florsocker i taget tills allt är nervispat. Vispa sist ner grädden och sylten. Vispa sen ltie till så det bir supperfluffigt och fint.
Sen är det bara att sätta ihop tårtan. Det enklaste är om tårtbottnarna är frysta eftersom de smular mindre då. Dela varje tårtbotten i två och smeta på smörkräm på mellan varje lager. På en av bottnarna la jag dessutom de frysta björnbären så det blir lite syrligt och gott. Täck sedan hela tårtan med ett tunt lager smörkräm. Det kanske smular en del men det gör inget för detta är ett s.k. crumb coat som man gör först och sedan täcker över. Så efter du smörat tårtan med ett tunt lager smörkräm så sätter du in tårtan i frysen/kylen i 20 minuter.

Sen tar du ut tårtan och täcker crumb coat med mer smörkräm så det blir slätt och fint. Tänk på att toppen inte behöver vara så fin eftersom du ändå kommer hälla chokladglasyr där sen. Sätt in tårtan i kylen igen.

När tårtan står till sig lite i kylen, gör glasyren. Smält choklad och grädde över ett vattenbad. Rör tills det blir en jämn smet. Rör sedan ner florsockret. Rör sedan ner 1 msk vatten i taget tills önskad konsistens uppnås. Låt sedan glasyren svalna till rumstemperatur och häll den sedan över tårtan.  Ät direkt eller förvara tårtan i kylen till du känner dig redo att förtära den fantastiska skapelse du nyss gjort.


1 kommentar: