måndag 24 januari 2011

Back to brownies


Eftersom jag behövde lite browniedeg till ett speciellt projekt (som kommer senare) passade jag på att göra några lagom dekadenta brownies till min gruppövning i skolan imorgon. Brownies med caramel och rostade hasselnötter. Lagom mycket socker. eller livsfarliga. Bestäm du.

Brownie

200 gram smör
110 gram choklad (60%) (+50 gram hackad)
1,25 cup farinsocker
4 ägg
1 tsk vaniljextrakt
0,5 cup + 2 msk vetemjöl
ev 1 dl nötter

  1. Smör en 20x20 cm stor form och mjöla den. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Smält smör och 110 gram choklad på låg värme. Rör hela tiden. Sätt åt sidan och låt svalna.
  3. Vispa samman socker, ägg och vanilj. Tillsätt chokladblandningen och rör tills allt är blandat.
  4. Sikta ner mjölet och vänd runt tills det är väl blandat. Vänd ner den hackade chokladen.
  5. Skulle du vilja ha nötter i smeten är det nu du ska lägga i de.
  6. Häll smeten i formen och baka i ca 35 minuter, testa med en sticka. Om den är torr så är kakan klar.
  7. Tar ur ugnen och låt vila i 1 timme.

Häll sedan på din godaste caramelsås. För att browniesen ska bli riktigt fina, vänta tills browniesen är halvsvala och skär sedan upp de och häll på en ljummen caramel så den också åker ner i springorna.
Rosta sedan hasselnötter i en varm panna eller i ugnen. Låt de svalna och gnugga de mot varandra för att bli av med en del av skalet. Krossa nötterna och strö över browniesen.


1 kommentar: