fredag 10 juni 2011

blueberry crumble cakes


Det här receptet är nästan samma som jag använde till rabarberkakan och smuldegsströssel men jag dubblat det så att det räcker till en hel långpanna och bakade det med blåbär istället för rabarber och lavendel. Sen hade jag inget florsocker hemma utan jag gjorde den på vanligt socker och det gick lika bra det. Skulle man vilje testa baka på farinsocker skulle det säkert också gå fint! Och jag är säker på att det går att pytsa i vilka frukter eller bär som helst. (Våga variera!)

Till strösslet
250 gram smör, smält (plus lite extra att smörja formen med)
4 dl vetemjöl (plus lite extra till att mjöla formen)
2,5 dl farinsocker
en nypa salt
1 dl havregryn

Kakan
2 msk farinsocker
450 gram Rabarber, skuret i mindre bitar
5 dl vetemjöl
6 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
230 gram smör, rumstempererat
5 dl florsocker
4 stora ägg
Sätt på ugnen på 160 grader. Ta en långpanna och smöra den lite i kanterna. lägg sedan i ett bakplåtspapper och klipp det efter formen och så att 2 cm sticker upp på kortsidorna av plåten. Smöra och mjöla sedan bakplåtspappret.
Sedan, gör först strösslet genom att blanda samman alla strösselingredienser och låt det vila i kylen tills du ska använda det.
Blanda blåbär, farinsocker, potatismjöl och 8 msk vetemjöl. Sikta samman resten av mjölet och bakpulver.
Vispa sedan florsocker och smör tills det är helt blandat och blir lite fluffigt. Vispa sedan sakta ner ett ägg i taget. Vispa, igen långsamt, ner mjölblandningen och vispa tills allt är blandat. Häll smeten i plåten du förberett. Lägg på blåbären och sedan på med strösslet. Blåbären och strösslet kan varvas lite.

Baka i ugnen i ca 30 minuter tills provstickan bara har små mjuka smulor på sig. Låt kakan seda svalna helt innan du med hjälp av bakplåtspappret, lyfter ur kakan ur formen. Skär den sen i bitar och servera med vaniljsås. Jag hade vaniljkräm över i kylen som jag blandade med uppvispad grädde, vilket blev en supergod vaniljvisp.


1 kommentar: