fredag 3 juni 2011

Socionom-tårta


De här två olika sorters tårtorna komponerade jag ihop till några vänners socionom-examensfest (grattis!). Vi börjar med den ljusa som var en hallon/lime-tårta med tårtbottnar i samma färg fast i olika nyanser.

Bottnarna gjordes efter följande recept;

113 gram smör och 2 cups strösocker vispas mjukt och fluffigt. 3,5 cup Vetemjöl, 3 tsk bakpulver och 1 tsk vaniljpulver siktas samman i en annan skål. I ytterligare en skål, vispa 4 äggvitor till hårt skum. Blanda nermjölblandning ner i smöret och varva med 1,5 cup isvatten. Ta lite i taget alltså och rör mellan. Vänd sist ner äggvitorna. 
Detta receptet räcker till ungefär 3 bottnar om man använder en 22 cm botten. Jag hade 4 bottnar till min tårta, för att får mer effekt med färgen och för att jag gillar megahöga tårtor. Så nu till färgen. Jag började med att hälla smet i en form, sen blandar man ner lite färg i smeten som är kvar i bunken så man får en nyans mörkare, och så häll man den lite mörkare smeten i form nr 2 och så fortsätter man så, så att man får 4 olika nyanser av samma färg. 

Bottnarna bakas i ugnen på 175 grader i ca 20 minuter. Låt bottnarna sedan svalna helt innan du gör tårtan.


Sen till fyllningen. Jag gjorde först en egen vaniljkräm som jag smaksatte med rivet limeskal och pressad limejuice. De andra två lagren fyllde jag med färska hallon. Jag lät hallonen vara hela på ena lagret och där pressade jag också över 1/2 lime och på det andra lagret mosade jag hallonen och strödde över 1 msk strösocker. Efter att jag byggt ihop tårtan lät jag den sitta i kylen i några timmar och gotta till sig.


Frostingen var det som inte blev så bra på den här tårtan, den var väldigt god men alldeles för lös och skulle jag göra om den skulle jag förmodligen välja en vit choklad ganache-frosting med lime istället. I alla fall, jag gjorde en creame cheese frosting med philadelphia, smör, en massa rivet limeskal och galet mycket florsocker. Till en tårta räcker 300 gram creame cheese, 50 gram smör, 2 lime och sen så mycket florsocker att det tjocknar. Ett tips är att låta cream cheese och smör bli rumstempererat och vispa ihop frostingen men sedan kyla frostingen igen innan man använder den på tårtan.

Happy baking!

2 kommentarer:

  1. Jättefina tårtor, den vita lite extra charmig :) De var säkert supergoda också!

    SvaraRadera
  2. hehe, supercharmig med superlös glasyr:)

    SvaraRadera