tisdag 28 februari 2012

Cupcake- och tårt-frostings

Här är mina favvo-frostings som går att använda till till exempel tårtor och cupcakes.

Mörk choklad frosting
Finns i två varianter;

Snabb
Smält 125 g mjölkchoklad (40%) och 200 g mörk choklad (70%). När chokladen är 55-60 grader, häll på 375 gram rumstempererad grädde och blanda, blanda blanda tills det blir en jämn smet. Låt stelna i rumstemperatur. Chokladkrämen är färdig efter ca 30 minuter men fortsätter stelna i några timmar till så använd den när du tycker den har lagom konstisens. Går att förvara 1 dag.

Om du har lite mer tid...
Värm upp 7 dl grädde till precis innan kokpunkten. Ta bort från plattan och smält långsamt ner 400 gram 65 %ig grovhackad choklad. Låt vila i kylen i ca 6 timmar. Vill du använda mindre choklad går det också bra, det blir då mer som en chokladgrädde som går att vispa upp. Vispa dock inte förens de har vilat tillräckligt länge och stelnat färdigt.

Vit chokladfrosting med hallon
(går att variera med vilken bär/frukt man vill eller göra med bara vit choklad)
100 gram färskost (rumstemp)
40 gram smör (rumstemp)
100 gram vit choklad (smält)
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl florsocker
200 gram Hallon, färska eller frysta avrunna
Vispa först samman smör och färskost till en jämn smet. Vispa sedan ner den smälta vita chokladen. Vispa sist ner florsockret och vaniljen. Vispa ev i mer florsocker om den blir väldigt lös. Ha sist i hallonen. Låt den sedan vila i kylen i några timmar innan du använder den. Även denna gå att reglera hur tjock man vill ha frostingen. Vill du ha den tjockare, ha i lite mer vit choklad och vill du ha den lösare, ha i mer hallon.

Vaniljsmörkräm
4 äggulor
62 gram vatten
125 gram strösocker
1/2 vaniljstång, helst thaiti
250 gram smör, (SMÖR, INTE MARGARIN!)
Vispa äggulorna till fluff. Skrapa ut vaniljstången och lägg det i en kastrull. Häll i socker och vatten och koka till 117 grader. samtidigt som du vispar äggulorna, häll ner sockerlagen i de fluffiga äggulorna. Vispa konstant tills blandningen svalnat. Vispa sedan ner smöret, skuret i små bitar.

Marängfrosting
100 g äggvitor
160 g strösocker
38 g vatten
1/2 tsk vaniljpulver
Till glasyren, lägg äggvitor, socker och vatten i en värmetålig skål och ställ över ett vattenbad. Vispa sakta till den blir en glansig, tjock maräng. Det tar ca 10 minuter. Ta bort skålen från kastrullen när glasyren är färdig och vänd ner vaniljen. 

4 kommentarer: