lördag 11 februari 2012

Harry bloody Potter!


Här kommer ett till bakverk med populärkulturella referenser...
Man skulle kunna säga att jag är ett hardcore fan av Harry Potter (Ja, jag fyller 25 i år men det spelar ingen roll). Jag blir alltid lika exalterad och upprymd trots att det är 6e gången jag läser om hur Harry får veta att Sirius är hans gudfar och gråter fortfarande floder och känner hur mitt hjärta brister när jag läser om hur Sirius dör två böcker senare. Jag fånler för mig själv när jag läser om hur Harry inser att han är förälskad i sin bästa väns syster, Ginny, och jag känner mig stolt och rörd när jag i sista boken läser om hur Neville Longbottom leder Dumbledors Army i striden mot Voldemort. Och förutom en trollstav och att par runda glasögon a la Harry innehar jag också två tatueringar med tydliga referenser till Harry Potter-historien. Nörd?


Treacle tart (Harrys favoritdessert)
(ca 8 portioner)
Pajdeg
2 1/2 cups vetemjöl
1 cup florsocker
1/2 tsk salt
225 gram smör, kallt skuret i bitar
2 äggulor
1/3 vispgrädde
1 tsk vaniljsocker

Fyllning
1 cup sirap
2 1/2 cup färska brödsmulor
zest och juice från 1 citron
1 uppvipat ägg med 1 msk vatten till att pensla pajdegen med.

Till pajdegen, blanda mjöl, socker och salt i en mixer. Lägg i smöret och kör i pulser tills det blir en gul grynig massa. Enligt receptet tar det ca 20 "pulser". Häll över blandningen till en stor skål. Blanda samman grädde, äggulor och vanilj i en egen skål och häll sedan ner det i den andra blandningen. Rör i hop tills allt är blandat. Är degen för torr, häll i lite mer grädde. Ha hellre en för blöt än för torr deg. Dela degen i två delar och forma till två platta diskar. Plasta och kyl i minst 2 timmar (går förvara upp till 3 dagar).

Gör fyllningen precis innan du ska kavla ut degen. Lägg brödsmulorna i en stor bunke. Värm upp sirapen så den blir mer lättflytande och häll den varma sirapen över brödsmulorna och blanda. Blanda ner citron zest och juice och blanda väl. 


Värm ugnen till 200 grader. Plocka ut degen ur kylen och kavla ut till en cirkel, ca 25 cm i diameter. Ta degen sedan och tryck ut den i en rund pajform. Ta bort överflödig deg från kanterna. Kavla ut den andra degen och skär 1 1/2 cm tjocka remsor av degen. Lägg i fyllningen i pajskalet och tryck ut jämnt. Lägg hälften av remsorna av pajdeg över fyllningen  på ena hållet och den andra halvan i motsatt riktning. Ta bort överflödig deg från kanterna. Pensla försiktigt med ägg.

Baka i 10 minuter på 200 grader. Sänk sedan värmen till 170 grader och baka ytterligare 25 minuter tills du får en gyllenbrun yta. Servera ljummen med vaniljglass eller lättvispad grädde.


4 kommentarer:

 1. Vad gott det lät! Och lite annorlunda och väldigt brittiskt! Jag måste prova den här, varför finns det inte fler baktillfällen???

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh jag vet inte, men det går alltid hitta på något :)

   Radera
 2. Omnomnom.....! och älska HP forever <3

  SvaraRadera