tisdag 21 februari 2012

Feta tisdagenIdag är det ju semledagen/fettisdagen men, eftersom semlor inte är det bästa jag vet och dessutom är övertygad om att det finns 1000 andra som kan tipsa er om bra recept så jag skippar helt enkelt semlor och väljer att uppmärksamma en annan högtid och en annan kaka; Mardi gras, carneval season!
Mardi Gras är franska för feta tisdagen och är den sista dagen man får tjocka i sig allt möjligt gott innan man ska leva på typ buljong och fasta (alltså precis som hos oss). Amerikanarna firar det med annat än semlor nämligen det här magiska bakverket;
 Kings cake.

Kings cake
(Tar ca 4,5 timmar från början till slut, blir två kransar)

Deg
1 cup mjölk
65 gram smör
1 pkt torrjäst
2/3 cup 45-gradigt vatten
1/2 cup strösocker
2 ägg
1 1/2 cup salt
1/2 tsk muskot
5 1/2 vetemjöl

Fyllning
1 cup farinsocker
1 msk kanel
1 cup hackade pecannötter
1/2 vetemjöl
200 gram riven mandelmassa
1/2 cup smält smör

Frosting
1 cup florsocker
1-2 msk vatten


Skålla mjölken och ta av från plattan. Rör ner smöret och låt det smälta i mjölken. Låt sedan svalna i rumstemperatur. I en stor skål (förslagsvis skålen till din hushållsmaskin), läs upp jästen och 1 msk socker med det varma vattnet. Låt stå och pösa till sig i 10 minuter.

När jästblandningen bubblar fint, tillsätt mjölkblandningen. Vispa ner ägg. Rör ner det sista sockret, muskot och salt. 
Knåda ner mjölet 1 cup i taget. När du fått en deg, knåda den ytterligare 8-10 minuter. för hand eller i maskin.
Täck över degen och låt den jäsa i  2 timmar tills den har dubblat i storlek. När degen är färdig jäst, tryck ner den och dela degen i två lika stora delar.
Värm ugnen till 190 grader och lägg bakplåtspapper på två plåtar. Gör sedan fyllningen genom att blanda allt i ordningen ingredienserna står.
Kavla ut degen i två rektanglar och strössla fyllningen över degen. Rulla ihop från långsidan. Inte för hårt så den kan jäsa. Sätt ihop de två ändarna och  flytta över cirkeln till en av plåtarna och gör likadant med den andra. Klipp hål 1/3 igenom med 3 cm mellanrum hela vägen runt cirkeln. Låt den jäsa till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Baka i ugnen i 30 minuter. häll på frostingen direkt efter kakan kommit ut ur ugnen och dekorera med gult, grönt och lila socker.


 
Det är sant, den är på riktigt. Eftersom vi här i Sverige föredrar liiite mindre söta saker än de på andra sidan Atlanten skulle jag rekommendera att skippa sockret på kakan, även om det är bra färgglatt o fint.

1 kommentar: