fredag 3 februari 2012

Surt men inte sur

Jag är helt klart surdegs-biten och älskar mina bröd som kommer ur ugnen. Här kommer ett till till recept;


(2 bröd)

Dag 1, kväll

Surdeg:
100 g rågsurdegsgrund
300 g ljummet vatten
180 g rågmjöl
Skållning:
300 g hela dinkelkorn
600 g vatten

Blanda surdegsgrund, vatten och rågmjöl i en bunke. Täck med plastfolie och låt stå på ett varmt ställe över natten. (Till exempel ovanpå kylskåpet.)
Koka upp vattnet till skållningen och häll i dinkelkornen. Låt sjuda under lock ca 5 minuter. Ta av från plattan och låt stå över natten.Dag 2, morgon

surdegen och dinkelkornen från gårdagen
450 g vatten
550 g rågmjöl
250 vetemjöl
150 g pumpakärnor

20 g salt
Häll bort överblivet vatten från skållningen. Blanda alla ingredienser utom salt och arbeta med degblandare i 8 minuter (varav halva tiden på låg hastighet och andra halvan lite snabbare). Tillsätt sedan saltet och kör ytterligare 2 minuter. Degen ska vara ganska kladdig. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa till dubbel storlek. Detta tar 3-4 timmar.
Smörj två stora brödformar med smör och fyll formarna till 2/3. Strö på lite rågmjöl och täck med bakhandduk. Låt jäsa tills degen rest sig några centimeter. Detta tar 1-2 timmar. Sätt ugnen på 275°C i god tid. Sätt in bröden i ugnen tillsammans med en liten skål med vatten. Sänkt temperaturen till 200°C efter 5 minuter och grädda bröden i 55-60 minuter. Innertemperaturen ska vara 98°C. Ta ur bröden ur ugnen, ta upp dem ur formarna och låt svalna på galler.

 Degen efter den jäst i 4 timmar.

 
Snart färdiga!

2 kommentarer:

  1. Jag är också surdegsbiten, och sedan jag fick till brödet så att det inte smakar surt så är resten av familjen med på båten :-D

    Kramar <3<3<3

    SvaraRadera
  2. Ja, men visst vill man inte att det bara ska smaka surt? Men de två recepten jag bakat har båda funkar okej även om det första nog var bäst.

    SvaraRadera