lördag 12 maj 2012

Cuteness overload


PANDA ATTACK!
Alltså de här så söta. Jag brukar försöka låtsas som jag inte är så mycket för puttinutt-saker men när det kommer till gulliga djur alltså. JAG. DÖR.  

I veckan lyckades jag äntligen med att klona i labbet och det firades med såna här assöta pandacupcakes. Innan de fikades på fick de följa med på studiebesök i labbet...


Pandorna består av minichokladcupcakes och är toppade med en schweizisk maräng-smörkräm med vaniljsmak. Dekorationerna görs med strösocker eller kokos, chokladknappar, vita konfettiströssel, en ätbar svart penna och chokladströssel.

Chokladcupcake
1 1/2 cups vetemjöl
2/3 cup Kakao
1 1/3 cups ströcoker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 ägg
1/3 cup olja
1 tsk vaniljpulver
2/3 cup mjölk
2/3 cup varmt vatten

Sätt ugnen på 175 grader
Sätt minicupcakepapper i en mincupcakeform. mini mini mini.
Blanda alla torra ingredienser i en stor skål.
Tillsätt sedan de blöta ingredienserna i följande ordning; mjölk, olja och sist vatten
Fyll formarna upp till 3/4
Baka i ugnen i 12-15 minuter
Låt svalna och dekorera sedan

Swiss merengue butter cream (världens B.Ä.S.T.A. smörkräm)
5 äggvitor
1 1/2 cup strösocker
450 gram smör, mjukt och skuret i kuber
en nypa salt
1 vaniljstång

Blanda äggvitor och socker i en värmetålig bunke. Sätt bunken över ett vattenbad och börja vispa. Vispa vispa vispa tills marängen blir 70 grader. Den ska ha blivit tjock, fast, glansig och härlig under denna tiden.
Ta bunken av kastrullen och vispa konstant på hög hastighet tills marängen svalnat. Det tar 10-12 minuter. Mitt tips är att om du har en köksmaskin, använd bunken till maskinen till att ha över vattebadet och placera sedan bunken i maskinen så är det bara att vispa på. 
När marängen vispats kall (och är nu tjock, fluffig och fast), fortsätt vispa och tillsätt en kub med smör i taget. Låt varje del bli inkorporerad innan du tillsätter nästa. Om krämen blir klumpig eller ser grynig ut är det bara att fortsätta vispa så blir den snart fin och slät igen.
Använder du inte all smörkräm går det bra att förvara den i kylen upp till en vecka eller i frysen upp till en månad. 

Sen hur blir detta små pandor då?
Jag borde göra en liten beskrivning. Jag borde verkligen. Men eftersom jag snott hela idén från bakerella och hon redan gjort en magnifik bild-för-bild beskrivning överlåter jag förklarandet till henne. Jag kan dock tipsa om du som jag, älskar kokos, och vill göra lite hårigare pandor, doppa din frosting i kokos istället för i strösocker. och ett tips till är att använda smörkrämen till att limma fast ögon och mun, annars kan de lätt glida av.


Pandorna blev lite nervösa när de insåg att de skulle bli uppätna. 

Stannat för länge i labbet?


7 kommentarer:

  1. härregud jag smäller av så söta cupcakes du har gjort! underbara :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack. men pandor liksom, kan det blir sötare?

      Radera
  2. Egentligen kanske detta inte ens behöver nämnas men jag vill bara säga att det är väldigt trevligt att se en cupcakes-bakande bloggtjej som gör obegripliga supercoola kemi-saker utan att göra något större grej av detta. Jag kan typ inte ens baka men jag gillar din blogg för jag blir alltid glad av den :)osammanhängande superförvirrad kommentar, kanske pandagullighetschocken blev för stor?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pandagullighetschocken bör tas på allvar. Men kul, tack! Baka och labba är ju ganska lika. Jag brukar kalla mina protokoll på labbet för recept (vilket jag visserligen blir lite mobbad för..:), det bygger ju faktiskt på samma principer även om innehållet är ganska olika...

      Radera
  3. Men gud vilka söta! Hur gulliga som helst, de måste ha gjort succé på fikabordet!

    SvaraRadera